3 boli care afectează castraveții și cum să le combați

Castraveții se numără printre cele mai populare legume din România, iar cultivarea lor îți oferă un plus de sănătate și savoare.

3 boli care afectează castraveții și cum să le combați

Castraveții se numără printre cele mai populare legume din România, iar cultivarea lor îți oferă un plus de sănătate și savoare.

Însă aceste legume pot fi atacate de boli care afectează recolta, iar pentru a-ți veni în ajutor, în acest articol îți prezentăm 3 boli care apar la castraveți și cum să le combați.

1. Mana Cucurbitaceelor

Mana Cucurbitaceelor este cauzată de Pseudoperonospora cubensis, un agent patogen care atacă mai multe specii din această familie cum ar fi dovlecelul, pepenele verde și galben.

Această boală fungică provoacă leziuni de formă unghiulară pe frunze la 4-12 zile după infectare. Pe partea superioară a acestora apar pete verzi-gălbui care devin galbene, iar pe partea inferioară mana creează pete care variază de la brun-cenușiu la negru. Infecțiile au loc în perioadele umede cu temperaturi cuprinse intre 5 și 30oC, când apar și germinează sporii.

Mana Cucurbitaceelor poate fi prevenită în special prin dezinfectarea solului și rotația culturilor.

Pentru combaterea acestei boli este recomandat fungicidul Folpan 80 WDG.

2. Pătarea unghiulară

Cauzată de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans , această boală fungică diminuează considerabil cantitatea și calitatea producției de castraveți. Ea afectează toate organele aeriene ale plantei – cotiledoane, frunze, flori și fructe.

Boala debutează cu pete circulare, punctiforme, care cresc rapid. În diminețile umede, Pătarea unghiulară pe frunze apare un exudat albicios, mucilaginos. Acesta formează o crustă albă-cenușie, care duce la uscarea și ruperea țesuturilor învecinate.

Pătarea unghiulară apare în condiții de umiditate mai mare de 90%, temperaturi cuprinse între 18 și 28oC și picături prezente pe organele aeriene ale plantei.

Această boală poate fi prevenită prin curățarea temeinică a solului la finalul perioadei de vegetație și rotația culturilor.

În ceea ce privește combaterea, fungicidul Polyram DF este unul dintre cele mai eficiente produse de pe piață.

3. Făinarea Cucurbitaceelor

Făinarea Cucurbitaceelor este cauzată de agentul patogen Sphaerotheca fuliginea și afectează toate părțile aeriene ale plantei și în special frunzele și vrejul.

Condițiile propice pentru apariția acestei boli sunt temperaturile mai mari de 20oC și umiditatea atmosferică mai mare de 75%. Ea se manifestă prin apariția unor pete albe, de 5-10 mm, cu aspect făinos, pe ambele părți ale frunzelor. Țesuturile învecinate cu aceste pete devin galbene, maro și în cele din urmă se usucă. Infecția se răspândește în perioada de vegetație prin sporii purtați de apă, insecte sau vânt.

Făinarea Cucurbitaceelor poate fi prevenită prin distrugerea resturilor la finalul perioadei de vegetație, folosirea de soiuri rezistente la această boală și rotația culturilor.

Când boala deja s-a instalat, se recomandă aplicarea fungicidului Topas 100EC.

Magazinul agricol online Agrinin îți pune la dispoziție soluțiile și tratamentele de care ai nevoie pentru a-ți proteja culturile.