Care este originea bradului de Craciun?

Craciunul se apropie si odata cu el toate simbolurile sale. Unul dintre ele este bradul de Craciun, care astazi este pus in case din intreaga lume.

Originile sale se intorc la inainte de Isus Hristos, la popoarele indo-europene, care au considerat ca bradul a pastrat fecunditatea si puterea Naturii si, in toamna, pentru a corecta slabiciunea pe care o presupunea caderea frunzelor, au atarnat obiecte de ele. Dar aspectul modern al acestui ornament este mai tarziu: a avut loc in Germania in timpul secolului al XVIII-lea si de acolo sa raspandit peste tot.

Daca in prezent optam pentru brazi artificiali de Craciun, in trecut se foloseau cei naturali, iar semnificatia bradului vine cu o serie de povesti interesante.

Familia si Craciunul

Craciunul se apropie, cand familiile se reunesc si cei care sunt credinciosi sarbatoresc nasterea lui Isus. Dar, in plus, acestea sunt date in care multe traditii ancestrale sunt reinviate, cum ar fi venirea magilor sau a lui Mos Craciun, pentru a da doar doua exemple.

Unul dintre cei care sunt mereu prezenti in casele si strazile noastre este cel al bradului de Craciun, un obicei care este urmat aproape in intreaga lume si a carui origine se pierde in noaptea de timp. Prin urmare, nu va fi gresit sa trecem in revista originile acestei traditii.

Inceputuri

Inceputurile sale cunoscute dateaza din secolul al III-lea i.Hr. Popoarele indo-europene adaposteau credinta ca brazii erau o expresie a fecunditatii si puterii Naturii si le venerau. Prin urmare, cand a venit toamna si frunzele au cazut, au incercat sa compenseze aceasta manifestare a slabiciunii prin agatarea ornamentelor de la ei.

Legenda bradului de Craciun – multiple variante

Dar traditia moderna de plasare a bradului artificial de Craciun incepe in secolul al XVI-lea in Germania, ca o incercare de a da atmosfera frigului sezonului de Craciun. Si ar mai fi nevoie de cativa ani pentru a se raspandi in restul lumii. Intr-adevar, nu va ajunge in Marea Britanie pana la inceputul secolului al XIX-lea, de unde s-a raspandit in Statele Unite (este atribuita unui anumit august Irmgard, din Ohio, instalarea primului brad de Craciun in America de Nord, in anul 1847) si, de acolo, in restul lumii. Cu toate acestea, Spania a avut nevoie de timp pentru a ajunge aici, deoarece aparitia sa dateaza de la inceputul secolului al XX-lea.

Pe de alta parte, despre bradul de Craciun, exista un numar bun de legende. Una dintre ele spune ca, in secolul al VIII-lea, un calugar britanic pe nume Winfried a ucis in Ajunul Craciunului un stejar folosit de pagani pentru a sacrifica vieti omenesti. In locul sau, s-a nascut in mod miraculos un brad, motiv pentru care este folosit in acest moment.

Un alt aspect similar subliniaza faptul ca Sfantul Bonifaciu, organizatorul Bisericii Franceze, intr-una din calatoriile sale, a vazut un grup de pagani care, langa un pin, intentionau sa sacrifice un copil zeului Thor. Pentru a evita acest lucru, el a doborat bradul cu un anumit pumn si le-a spus celor adunati acolo ca acest brad este simbolul vietii si vietii vesnice a lui Isus Hristos.