Orașele din Valea Jiului au „Memorandum pentru Tranziție Justă”


Primarii orașelor din Valea Jiului au semnat, ieri, la Bruxelles un parteneriat pentru o „tranziție justă”, menit să asigure dezvoltarea zonei în contextul diminuării semnificative a activității economice. Documentul a fost parafat în prezența reprezentanților Comisiei Europene, ai Ministerului Fondurilor Europene și ai organizațiilor de protecție a mediului Bankwatch România și Greenpeace România, organizații care au militat pentru o tranziție justă și în zonele miniere din Gorj. Semnarea Memorandumului reprezintă un angajament colectiv pentru facilitarea unei tranziții graduale, eficiente și participative de la o economie bazată pe cărbune la un model economic mai sustenabil și diversificat. Administrațiile locale din Valea Jiului și-au asumat participarea la dezvoltarea unei strategii pentru tranziție și a planurilor de implementare, inclusiv identificarea proiectelor de care pot beneficia comunitățile Văii Jiului.
„Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă” pune accentul pe colaborare participativă și implicarea organizațiilor publice și private, a sindicatelor, a partenerilor sociali și a societății civile. Primarii și-au luat angajamentul să dezvolte proiecte astfel încât nicio categorie socială să nu fie dezavantajată în această tranziție energetică.Întâlnirea  a avut loc în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție în continuarea discuțiilor dintre autoritățile locale, asociații, sindicate, mediul de afaceri și reprezentanții Comisiei Europene, organizate în aprilie la Universitatea Petroșani, când a fost subliniată nevoia de colaborare între autorități pentru a se implementa proiecte în urma cărora să beneficieze întreaga Vale. Primarii pot acum aplica împreună pentru asistență tehnică prin programul START în vederea formulării de proiecte viabile pentru întreaga regiune și pentru stabilirea surselor de finanțare.
De asemenea, au fost prezentate exemple de parteneriate de succes încheiate de autoritățile din zonele miniere Limburg și Dundee pentru diversificarea economiei.
„Parteneriatul pentru Tranziție Justă reprezintă o măsură esențială pentru începerea unui proces de dezvoltare economică fără emisii de carbon a Văii Jiului. Primarii înțeleg cel mai bine că este nevoie de alternative economice la cărbune în Valea Jiului și că viitorul comunităților pe care le reprezintă depinde de această tranziție către energii curate”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România. ,,Organizațiile noastre au susținut implicarea tuturor actorilor în procesul de tranziție de când România a fost inclusă în Platformă, și de aceea am organizat vizita Comisiei în Valea Jiului. Ne-am dorit ca această inițiativă să se concretizeze, și de aceea Parteneriatul de astăzi este important – doar prin colaborarea autorităților este posibilă diversificarea economică a zonei.”, a completat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.
Gelu Ionescu



Cititi tot articolul