Ziua Eroilor 2019, sărbătorită de A.N.C.E.R.M. Gorj


Joi, 6 iunie 2019, zi de mare sărbătoare pentru românii creștini-ortodocsi, Înălțarea Domnului Iisus Hristos (Ispasul). Potrivit credinței ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, se sărbătorește Înălțarea Domnului. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. Prin Înălțare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară și să învie.
În memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și întregirea neamului s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos și să fie sărbătoare națională a poporului român, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 și prin Broșura Ministerului de Război din 11.V.1923 intitulată „Programul ceremoniei înhumării ostașului necunoscut”. Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului până la Revoluția din decembrie 1989, când s-a revenit la marcarea ei de ziua Înălțării Domnului.
După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului. Prin Legea nr. 48/1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, de Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiției românești. Actul a fost amendat de către Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, care prevede celebrarea acestei zile la aceeași dată. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În toate bisericile ortodoxe se face pomenirea eroilor români.
Astăzi în toate bisericile, mănăstirile și cimitirele, la troițele și monumentele închinate acestora au fost făcute praznice de pomenire a eroilor neamului. Și în localitățile județului Gorj, autoritățile locale au omagiat eroii și au depus coroane de flori la monumentele de pe raza localității lor. Clopotele bisericilor ortodoxe din toată țara au fost trase, la ora 12.00 în această zi, în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară, totodată au fost depuse coroane și jerbe de flori la toate operele comemorative de război.
Filiala Județului Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E. „R.M.” Gorj) a organizat sărbătorirea acestei mărețe zile, astfel:
– Toate Cercurile „Cultul Eroilor” de la școlile și colegiile din județul Gorj au organizat programe artistice evocatoare și au depus flori, jerbe sau coroane de flori la operele comemorative de război care le-au fost arondate;
– Mai multe delegații ale A.N.C.E. „R.M.” Gorj au participat, în diferite localități ale județului, alături de autoritățile locale și Biserica Ortodoxă Română, la slujbele de pomenire a eroilor neamului și au depus coroane de flori la monumentele închinate acestora, după cum urmează:
a) Comuna Scoarța: Pisteștii din Deal, Copăcioasa, Scoarța, Bobu și Mogoșani;
b) Municipiul Tg. Cărbunești: Pojogeni;
c) Comuna Dănești: Trocani;
d) Municipiul Tg. Jiu: Statuia Ecaterinei Teodoroiu și Parcela Eroilor din Cimitirul Municipal.
Glorie eternă Eroilor Neamului Românesc!

De Ziua Eroilor A.N.C.E.R.M. Gorj a realizat un Cerc „Cultul Eroilor” și la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu

Conform atribuțiilor statutare, art. 6, punctul 3 litera d: organizarea și sprijinirea activităților care au ca scop promovarea cultului eroilor din toate timpurile în rândul tineretului din învățământul preuniversitar, prin înființarea în școli a cercurilor „Cultul Eroilor” și de: organizarea de activități pentru îngrijirea cimitirelor și parcelelor de onoare și operelor comemorative de război, cu participarea membrilor cercurilor „Cultul Eroilor”, Filiala Județului Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” cu prilejul Zilei Eroilor a înființat un asemenea cerc și la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Școala este situată în partea de nord a municipiului, în cartierul Debarcader. Este o clădire cu un etaj, curată și cochetă.
La ora 10.00 în Sala Unirii din cadrul acestei școli, delegația A.N.C.E.„R.M.” Gorj formată din: col. ing. (r.) dr. Walter Loga – președinte, ing. Dan Toropu – prim-vicepreședinte, prof. Ion Pința – vicepreședinte și lt. col. (r.) Gheorghe Bușe – secretar executiv a fost primită de către doamna director Livia Zamfir (profesor de Educație Fizică), un grup de cadre didactice și 30 de elevi. Doamna directoare ne-a făcut o prezentare sumară a istoricului acestei școli spunând că: „Școala a fost înființată sub denumirea de Școala Generală Nr.2, până în anul 2000 când a primit denumirea de Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” ca un omagiu adus eroinei gorjene. Actuala clădire a școlii a fost înființată în anul 1963 ca urmare a numărului mare de elevi care se aflau în zonă și care nu aveau spațiu suficient în școala veche aflată la 2 km nord distanță, unde a învățat Ecaterina. Școala a fost construită prin grija locuitorilor din zonă, salariați ai fabricilor și uzinelor din cartier și a autorităților locale de la acea vreme”.
Domnul col. ing. (r.) dr. Walter Loga – președintele filialei gorjene Cultul Eroilor a făcut prezentările și a anunțat scopul prezenței delegației noastre în această școală. A făcut un scurt istoric al asociației apoi a prezentat obiectivele și organele de presă ale acesteia.
„În această zi aducem un pios omagiu și recunoștința noastră, eroilor știuți și neștiuți, care s-au jertfit pentru păstrarea ființei neamului nostru de români, pentru păstrarea graiului străbun și a gliei strămoșești. Ziua Eroilor Neamului, pe care o sărbătorim în fiecare an la Sfântul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos este o dovadă a afirmației că: EROII NU MOR NICIODATĂ! Ei trăiesc de-a pururi în conștiința poporului nostru pentru că fără jertfele vieților lor, fără sacrificiile celor care s-au bătut vitejește cu dușmanii din vremurile trecute, noi poate nu am fi existat. De aceea trebuie sădite și dezvoltate sentimentele de recunoștință pentru eroii neamului din toate timpurile, în tinerii și elevii de azi și de-a pururi, în urmașii, urmașilor noștri”, a fost mesajul transmis de către col. (r.) dr. ing. Walter Loga celor prezenți în Sala Unirii.
Despre semnificația religioasă, culturală și istorică a sărbătorii de astăzi a vorbit profesorul de religie, Cosmin Vilău, care a adus veșnică recunoștință Eroilor Neamului Românesc. De asemenea, a subliniat și faptul că avem o datorie morală față de acești eroi cărora le datorăm libertatea și demnitatea noastră.
În aplauzele celor prezenți s-a semnat protocolul de colaborare între cele două părți juridice.
Ne-am deplasat cu toții în fața școlii unde s-au adunat o mulțime de elevi. Acolo, pe peretele de la intrarea în școală a fost dezvelit Însemnul Cercului „Cultul Eroilor” în aplauzele celor prezenți.
Sub supravegherea cadrelor didactice, elevii și delegația noastră ne-am deplasat la Statuia Ecaterinei Teodoroiu care se află peste stradă de școală. Acolo elevii au cântat imul național și am depus o coroană de flori. Elevii au fost foarte încântați că au participat la o asemenea sărbătoare iar noi mulțumiți că am reușit să realizăm încă un obiectiv al asociației cuprins în planul de activități de pe semestrul 1 al acestui an calendaristic.
Toate aceste evenimente le-am imortalizat prin imagini video sau fotografii.
Cu acest prilej, Biroul Executiv Județean Gorj al A.N.C.E. „Regina Maria” urează mult succes noului Cerc „Cultul Eroilor” al cărui președinte este doamna profesor Ramona Frățilescu și transmite un pios omagiu pentru Eroii Neamului Românesc!
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj)



Cititi tot articolul