Directorii din CEO au picat în flagrantul minuțios programat prin surprindere de secretarul de stat în Ministerul Energiei, domnul Marius Dumitrașcu: joi, trei membri ai Directoratului au fost surprinși, chiar în sediul companiei, în timp ce erau la orele de program și nu la vreun fresh la Aqua, aparatul de cafea din holul companiei nu înghițea banii fără să ofere chiar cafea la schimb, iar praful de pe bustul poetului Grigore Vieru chiar era șters. Vineri noaptea, domnul Dumitrașcu a avut programată o vizită de lucru la carierele din bazinul minier Jilț pentru a vedea stocurile de cărbune, dar cum compania nu i-a dotat pe cei responsabili cu rezervele de lignit cu echipamente ,,night vision”, aceștia nu l-au lăsat pe secretarul de stat să pătrundă în incintă.
Rumoare, joi dimineața, în holul CE Oltenia: în sediu a intrat un domn care s-a recomandat a fi secretar de stat în Ministerul Energiei și noul responsabil pe cărbunele țării și noul membru în Consiliul de Supraveghere al companiei. Portarii au realizat că e chiar domnul Marius Dumitrașcu, pe care-l văzuseră cu o seară înainte la televizor susținând aceleași lucruri și, neîncrezători, au dat alarma. Trei membri ai Directoratului CEO au coborât în holul companiei, crezând că domnul Dumitrașcu și-a luat pauza de hidratare în fotoliul de lângă aparatul de cafea și alte lichide, și l-au invitat în birourile de la etaj la aer condiționat, dar n-a fost chip, domnul secretar de stat a rămas proțăpit acolo.
Era interesat de rezervele de cărbune din perimetrele miniere ale CEO, însă Daniel Burlan i-a explicat că, deocamdată, pentru dânsul, sunt date cu caracter secret. Nici Dan Vasile și nici Ovidiu Bălăcescu n-au reușit să-l dezlipească pe domnul Dumitrașcu de lângă bustul poetului Grigore Vieru din holul sediului companiei. Doar cu secretara Consiliului de Supraveghere a zăbovit mai mult domnul Dumitrașcu pentru că a avut câteva reproșuri să-i arunce, sau cel puțin asta susțin cei care au trecut pe lângă sala închisă în sticlă din hol. Vizita s-a încheiat, relativ, repede, însă urma să aibă loc alta, mai inopinată.
Vineri seara, în jurul orelor 22,00, secretarul de stat a dorit să viziteze ambele cariere din bazinul Jilț pentru a verifica stocurile, numai că nici el și nici unitatea nu aveau la îndemână vreun dispozitiv cu infraroșu, așa că verificarea era imposibilă. Mai mult, cei care s-au nimerit prin preajmă spun că directorul EMC-ului din zonă, Cosmin Ceaușescu i-ar fi atras atenția că tocmai urmează schimbul de tură și există riscul să-l alerge minerii. Domnul Dumitrașcu a plecat, după aproximativ o jumătate de oră, vizibil iritat, direct în zona Runcurelu pentru a număra casele care trebuie expropriate. Cum în zonă există curent electric, operațiunea i-a reușit. După cele două vizite, rămân, totuși, câteva întrebări: dacă a primit atribuțiunile pe parte de producători de energie pe cărbune de la Doru Vișan, a fost validată mutarea de premierul Viorica Dăncilă? De ce a fost menținut Vișan să se ocupe de comandamentul de iarnă, deci, implicit, de stocuri, dacă nu mai are atribuții pe zona de cărbune? Au fost înregistrați noii supraveghetori la Oficiul Registrului Comerțului pentru ca mandatul lor să fie valid, altfel în ce calitate a purces domnul Dumitrașcu în cele două Vizite? Și ultima: chiar și secretar de stat fiind, domnul Dumitrașcu poate intra la orele 22,00 la hidrocentrala de la Porțile de Fier a Hidroelectrica, sau la centrala nucleară de la Cernavodă a Nuclearelectrica?
Atât!
Claudiu Matei