VICTOR AILENI: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” joacă un rol major în descurajarea nucleară, mai ales în contextul post Tratat INF


1.Care este strategia SUA în contextul post Tratat INF, având în vedere că din 2 august 2019 Tratatul care a stat la baza construirii actualului cadru internaţional de reducere sau eliminare a unor întregi clase de arme convenţionale şi nucleare, a colapsat?
Mădălina Neacșu:
Pentru a înțelege ,,jocul strategic american” trebuie să gândim și să acționăm în scenarii de evoluție prin monitorizarea indicatorilor de avertizare timpurie cu implicații geopolitice globale, SUA având capacitatea de a genera mai multe conflicte simultan și a le câștiga pe toate în același timp, în comparație cu Rusia care acționează liniar prin orientarea și dispersarea resurselor într-o singură direcție. Dacă Rusia joacă ,,ȘAH”, SUA acționează strategic prin cucerirea teritoriilor în avans, potrivit strategiei de joc ,,GO”.
În acest sens, pentru a înțelege cum acționează SUA în noua paradigmă de securitate post Tratat INF, propun o mică incursiune în perioada Războiului Rece, când s-a cunoscut un moment de acutizare prin amploarea rachetelor cu rază medie în Europa, rachete balistice şi de croazieră cu bătăi cuprinse între 500 şi 5 500 km, ceea ce a generat semnarea Tratatului INF(Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune) de preşedinţii SUA şi URSS, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, la 8 decembrie 1987. Tratatul INF a fost gândit ca parte integrată a ,,containment strategy” prin care SUA a urmărit izolarea și descurajarea URSS-ului și, implicit, jocul geopolitic în balanța de putere cu China, pe fondul presiunilor forțelor rusești asupra statelor din Europa. În acest context, în martie 1983, SUA declanșează etapa finală prin lansarea programulului «Războiul stelelor» care a avut ca efect prăbușirea prețului la petrolul rusesc și, prin efect de domino, colapsarea economică, politică și militară a URSS-ului. Deci, SUA a câștigat războiul strategic cu Moscova și este pregătită să îl câștige și acum, chiar dacă nu ne mai aflăm sub protecția unui Tratat INF.

2. Care este strategia ,,O” a SUA/NATO pentru contracararea unor posibile atacuri nucleare în Europa și, cel mai important, cum se va poziționa România în noua paradigmă de securitate post Tratat INF?
Victor Aileni:
Dacă analizăm retrospectiv acțiunile și programele militare, inițiate în ultima perioadă de către SUA/NATO, se poate observa cu ochiul liber repoziționarea efectivelor militare americane și ale Alianței în Europa și, totodată, dezvoltarea unor ,,hub-uri de securitate regionale”, România fiind desemnată să fie gazda primului și singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei și a Scutului de la Deveselu, dar și a altor baze militare românești puse la dispoziția aliatului american.
Prin urmare, voi enumera în cele ce urmează câteva ,,mutări” din strategia de joc ,,GO” inițiate de SUA pentru descurajarea nucleară a forțelor ostile și contracararea Rusiei:
1. SUA și-a asigurat securitatea energetică, prin exploatarea și explorarea gazelor de șist, ceea ce s-a tradus prin independența energetică față de petrolul din Golf.
2. SUA a declanșat ,,război comercial” mărind tarifele în relațiile comerciale cu China pentru a contracara un posibil ,,parteneriat China/Rusia” contra securității și stabilității internaționale. În aceeași categorie au intrat și sancțiunile economice adresate Rusiei pentru a ,,echilibra în balanța de putere“ orice posibilitate de investire a Rusiei în infrastructura militară nucleară.
3. După modelul ,,Războiul Stelelor”, SUA declanșează ,,operațiunea” post Tratat INF prin investiții majore în infrastructuri critice militare nucleare dispersate regional, în cadrul Alianței, ceea ce determină descurajarea unor posibile atacuri nucleare din partea forțelor ostile (Rusia, China, Coreea de Nord, Iran..)
4. În urma unor recente declarații oficiale, Ucraina și-a anunțat intenția de a-și construi sau obține vectori nucleari pe teritoriul ei, ceea ce a generat panică la Moscova, având în vedere că o posibilă înarmare a Ucrainei cu vectori nucleari ar lovi direct în sistemul nuclear rusesc aflat în zona Uralilor.

3. Este pregătită și înzestrată Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii să contracareze posibile atacuri nucleare alături de celelalte baze militare românești puse la dispoziția aliatului American?
Victor Aileni:
Deşi nu are, oficial, o bază la Câmpia Turzii, US Air Force a investit masiv, pe toate planurile, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” prin înzestrarea bazei cu temutele drone de luptă General Atomics MQ-9 Reaper. Aeronavele fără pilot fac parte din 52nd Fighter Wing. Investiţia urmează a fi finalizată în cursul acestui an și face parte din planul American de măsuri militare pentru descurajarea nucleară, în cadrul operaţiunii ,,European Deterrence Initiative” și, mai ales, în contextul post Tratat INF. Țin să precizez că, unitate de drone tip MQ-9 Reaper s-a remarcat în Afganistan când s-a aplicat prima lovitură mortală în 2007. De asemenea, în 2008 a fost folosită la anihilarea piraţilor din Oceanul Indian, iar anul viitor a început să opereze cu succes şi în Irak. În anul 2015, o dronă Reaper a executat o lovitură de precizie în care au fost ucişi 9 luptători ai Statului Islamic, ei fiind responsabili de uciderea mai multor cetăţeni occidentali. În aceeași notă, în beneficiul asigurării securității și rezilienței URBANE NATO, dronele americane lansate de la Câmpia Turzii ar putea oferi informații despre inițierea unor „posibile acțiuni ostile“ din partea Rusiei la Marea Neagră.

4. Există voci care atacă vehement Scutul de la Deveselu pe motivul creșterii vulnerabilității noastre în relația cu Rusia. Cum comentați?
Victor Aileni:
România are o istorie partenerială de ,,întrajutorare” cu SUA încă din anii ’70, când, prin garanțiile Guvernului american, România a beneficiat de importante resurse financiare sub formă de credite și, totodată, a avut acces la tehnologia de vârf, permițând astfel statului român să-și dezvolte diferite ramuri industriale și să atingă sustenabilitate economică majoră, care a permis noi locuri de muncă și atragerea unor brend-uri internaționale (Renault, ROMBAC etc). De asemenea, să nu uităm că Centrala nuclearoelectrică sau atomoelectrică de la Cernavodă s-a construit cu tehnologie canadiană cunoscută sub acronimul CANDU, parteneriat tehnologic care a generat independența energetică a României. Prin urmare, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, Scutul Antirachetă de la Deveselu s-a construit tot în contextul parteneriatului strategic cu SUA, care are ca obiectiv strategic securitatea și stabilitatea României contra agresiunilor nucleare din partea forțelor ostile. Menționez că, Scutul de la Deveselu este capabil nu doar să detecteze operațiuni nucleare, dar și să le contracareze prin sisteme balistice sofisticate, aria de monitorizare și de acțiune a vectorului fiind de aproximativ 2000 km.
Interviu preluat din RefleqtMedia

NOTĂ:
D-l Victor Aileni, Ex-Senator al României în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiză și planificare strategică al firmei MabeInvest LLC SUA/România. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militară de la Kogălniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.
NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor în Informații și Securitate Națională și oferă expertiză în securitate și reziliență urbană, politici și strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiză de intelligence, competitive intelligence, agrointelligence, juridic-administrativ etc.



Cititi tot articolul