Ieri, a fost termenul limită până la care legumicultorii gorjeni care doresc să solicite ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, schemă lansată de Guvern, trebuiau să-şi depună cererile la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Gorj. Potrivit lui Alin Petrică, directorul adjunct al instituției, dosare în acest sens și-au depus trei cultivatori din județ. ,,Avem trei cereri pentru subvenția la usturoi. Doi dintre cultivatori sunt din Prigoria și unul este din Vladimir. Este de precizat faptul că în ședința de Guvern de marți s-a aprobat majorarea subvenției la usturoi de la 1.000 de euro la 3.000 de euro. Practic, s-a triplat această sumă. Urmează publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. De valoarea noii subvenții vor beneficia și cei trei cultivatori care au depus cereri la noi, însă numai dacă vor scoate producția aferentă”, a precizat Alin Petrică. Ministerul Agriculturii a decis să majoreze de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar suma acordată cultivatorilor români. Astfel, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.950 de lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar. Pentru a beneficia de acest sprijin, producătorii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere si să facă dovada producției realizate. Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Gorj până la data de 29 noiembrie, inclusiv.
Izabella Molnar