Tocanul
de oaie preparat la Stâna Ștefanu de pe Transalpina a fost înregistrat ca produs tradiţional de către Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este primul produs tradițional din judeţul
Gorj. Înmânarea oficială a atestatului va avea loc joi și va fi făcută chiar de
către ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Mărioara
Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, spune că de doi ani face
demersurile necesare pentru înregistrarea tocanul de oaie ca produs tradiţional
românesc: „Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în judeţul Gorj, a fost
înregistrat oficial ca produs tradiţional, cu numărul 742. E primul în Gorj.
După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult,
fiind toate normele îndeplinite. (…) Prima dată am încercat în 2017. S-a
cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii
autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te
izbeşti de ceva care îţi ia şi timp şi nici nu poţi să te descurci”, a
declarat, pentru MEDIAFAX, Mărioara Babu.
Cum se prepară tocanul de oaie
Băcița
a dezvăluit și câteva din secretele tocanului de oaie pe care îl prepară: „Se
toacă grăsimea oii mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de
oaie tocată, se pune o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, să devină
fragedă, oaia fiind bătrână, tocanul de oaie e bun din oaia bătrână,
întotdeauna. Ca să nu se usuce, se pune apă la nivel cu carnea, să se fiarbă în
seul ei, se fierbe până dispare toată apa. Când e trei sferturi fiert, se pune
o mână de sare, după cantitatea cărnii, dar nu se amestecă, se lasă să-şi ia el
singur sarea, pe urmă se drege două-trei ore aşa, se mestecă prin răsturnare cu
paleta şi se pune în castroane, sunt înnebuniţi toţi după el. El se fierbe la
foc domol. Cam o oră, o oră jumătate. Nu trebuie dat foc tare, să sară din
ceaune”.
Stâna a devenit cunoscută după modernizarea Transalpinei
Băcița
Mărioara Babu, în vârstă 59 de ani, provine dintr-o familie de ciobani și a dus
tradiția mai departe.
Stâna
pe care o conduce a început să fie tot mai căutată de turiști după modernizarea
Transalpine, cel mai înalt drum din țară: Cu timpul, drumul a venit peste noi,
nu noi ca şi comercianţi în marginea drumului. Şi atunci, intrând lumea în
stână, cu asfaltarea drumului, cu îmbunătăţirea drumului, intrând lumea în
stână, ne mânca din ceaune, treceau şi luau câteo bucăţică. Te amuza pe moment
chestia asta. Şi atunci eu m-am gândit ce ar fi să fac un tocan, a avut succes
din prima zi şi aşa am început, azi un miel, mâine doi, poimâine trei şi am
ajuns acum să treacă poate mii de oameni pe zi, în weekend”, a povestit Mărioara
Babu.
Articolul Tocanul de oaie de la Stâna Ștefanu, înregistrat ca produs tradiţional. Ministrul Daea vine pe Tansalpina pentru a înmâna atestatul apare prima dată în Impact In Gorj.