Joi. 26 septembrie, la sala Teatrului „Elvira Godeanu”, sub egida Consiliului Județean Gorj și a Școlii Populare de Artă Tg-Jiu, a debutat stagiunea de concerte – Lyra. În program, cinci concerte de Antonio Vivaldi (1678 – 1741), reprezentant de seamă al barocului muzical, compozitor italian, autor a peste 800 de creații catalogate, în 1973, de muzicologul danez Peter Ryom, în cea mai completă versiune. Într-un deplin acord autumnal, am ascultat: Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară și orchestră, Rv 310, al treilea din colecția de 12 concerte, L’estro Armonico („Inspirația Armonică”), din 1711, colecție care îl consacră definitiv pe Vivaldi, fiind considerată cea mai influentă colecție de muzică instrumentală din secolul al XVIII-lea; solistă, tânara și talentata violonistă, Andreea Maria Gabriela Suchici. Studentă în anul IV a Universității de Muzică București, la clasa de vioară a distinsului profesor Florin Croitoru; susține recitaluri la București, Craiova, Tr.Severin, iar ca membră a originalului grup Hypnotique Electric Violin Quartet străbate toată țara și participă în emisiuni televizate.
Urmează Concertul Alla Rustica, în Sol Major, R.v. 151, concert pentru orchestră fără soliști, scris între anii 1720 și 1730, când apare și colecția op. 8, Il cimento dell’armonia e dell’inventione (Confruntarea dintre armonie și invențiune, cu celebrele Anotimpuri); Concertul pentru orchestra de coarde, în Re M. Rv 121 și Concertul pentru orchestra de coarde, în re minor. Rv 127 păstrează același colorit vivaldian (un ostinato al virtuozității în parțile I și III și o evocare meditatiivă în partea a II-a).
În încheiere, binecunoscutul interpret Mircea Suchici interpretează Concertul pentru violoncel și orchestra în la minor, op 421.
Surpriza serii este distinsul dirijor, Cristian Brâncuși. Din prezentarea sa la Radio România cu ocazia celor 45 de ani de carieră dirijorală, desprindem: „…dirijor cu o puternică individualitate…fiecare gest surprinde esenţa muzicală într-un mod admirabil…
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secţiile dirijat de orchestră şi compoziţie – Cristian Brâncuşi a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Igor Markevitch (Weimar – 1975), Karl Österreicher (Viena 1976-1977), Sergiu Celibidache (Germania 1978-1982). Între anii 1977- 1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, ulterior a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al (SIMC) Societății Internațional de Muzică Conpemporană, autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. În 2003 i s-a acordat înaltul titlul de Doctor în muzică, cu teza, “Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin”, publicată în 2006. Pasionat interpret al muzicii de avangardă, este deseori invitat să susţină concerte în manifestări de profil ca “Săptamâna Internaţională a Muzicii Noi”, “Worldmusic Days” etc.. A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru prestigioase case de discuri, turnee, pe scenele mari ale lumii, culminând cu marele succes în Coreea se Sud, cu Orchestra de Cameră Radio, excelent primită de un public entuziast şi numeros. O altă latură a activităţii sale este şi aceea de formare a tinerilor dirijori. Din anul 1992 este profesor la clasa de dirijat orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, printre studenţii săi, alături de studenţi români, numărându-se tineri dirijori din Argentina, Norvegia, Elveţia, Grecia, Coreea de Sud, SUA. A susţinut conferinţe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio şi televiziune, şi a condus masterate în ţară şi străinătate.”
Aplauzele frenetice au readus pe scenă duetul Mircea și talentata sa fiică, Andreea Suchici cu celebra Passacaglia de Fr. Haendel.
”Vă mulțumim stimate maestre, Cristian Brâncuși, mulțumim minunaților soliști și filarmoniștilor craioveni care contribuie cu consecvență la succesul orchestrei târgujiene, mulțumim publicului care dă viață evenimentului cultural.
Invitația rămâne deschisă tuturor iubitorilor de muzică, edililor nostri, pentru că Muzica este mişcarea sunetului ce atinge sufletul întru educarea virtuţii sale (Platon)” au transmis organizatorii.
Prof. dr. Mihaela Sanda Popescu
Articolul STAGIUNE DE CONCERTE – LYRA, LA TG-JIU apare prima dată în Impact In Gorj.