Sorin Boza: “Prin acțiunile pe care le facem, demonstrăm că suntem mai patrioți decât cei ce își doresc închiderea acestei surse de producere a energiei”



Oficialii polonezi au trimis semnale mixte în ceea ce privește utilizarea cărbunelui de către sectorul energetic, dincolo de 2050. Luni, ministrul mediului a anunțat că Polonia ar putea să renunțe la arderea cărbunelui până în 2050, dacă ar fi extinse alte surse de energie, inclusiv energia nucleară. Ministrul a adăugat însă, că o centrală nucleară ar trebui construită în Polonia în următorii ani.

Pe de altă parte, tot luni, ministrul polonez al energiei, a declarat că mai multe centrale pe cărbune nou construite “vor fi la mijlocul duratei de viață prevăzute”, deci renunțarea la cărbune până în  2050, ar fi greu de realizat. În prezent, aproape 80% din capacitățile din Polonia funcționează pe bază de cărbune, ceea ce a generat numeroase critici, atat din partea organizațiilor din domeniul protecției mediului, cât și a oficialilor europeni.

Sorin Boza: “ Suntem responsabili de 25% din energia țării, dar în același timp suntem responsabili de viața celor 13000 de angajați și familiile lor”

Poziția C.E. Oltenia, reprezentată la acest summit de energie prin Președintele Directoratului Sorin Boza, a fost pentru o “continuare a politicii de decarbonizare, alegând un trend ce va trebui să fie diferit față de trend-urile celorlalte țări, membre ale UE dar asemanator trendului Poloniei cu deadline final de aplicabilitate anul 2040. Argumentele acestei propuneri rezultă din analizele de adecvanță actuale, dar și din planurile de investiții de capacități noi de producție în România.

Totodată, activitatea de interconectivitate cu țările din jurul României, va putea atinge valorile propuse abia după o serie de investiții ridicate în această zonă ce poate asigura importul sau uneori exportul energiei, din și în România.”

Atât Polonia cât și celelalte țări participante la acest summit, printre care și România, prin vocea Președintelui Directoratului C.E.Oltenia, au prezentat planul de reconversie profesională și industrială a zonelor afectate de activitățile de minerit și solicită factorilor decizionali din EU demararea unui proiect global de evaluare a acestor costuri, cât și un masterplan de implementare regională și națională.

C.E. Oltenia a prezentat ieri programul de decarbonizare propus pentru perioada 2020-2030 cât și sursele de finanțare externă necesare alinierii la noile directive europene. „Pentru noi este important să asigurăm stabilitatea energetică națională iar faptul ca sunt voci ce nu iubesc prea mult cărbunele ca și sursă de energie, ne ambiționează să găsim soluții viabile pentru noi ca și companie, dar și pentru țară și regiune. Suntem responsabili de 25% din energia țării, dar în același timp suntem responsabili de viața celor 13000 de angajați și familiile lor.”

Articolul Sorin Boza: “Prin acțiunile pe care le facem, demonstrăm că suntem mai patrioți decât cei ce își doresc închiderea acestei surse de producere a energiei” apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul