Sindicaliștii de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj fac miting de sensibilizare în fața Parlamentului

https://gorjeanul.ro/


Alături de colegii lor din țară, din Federația Națională Ambulanța, sindicaliștii de la SJA Gorj vor ieși în stradă pe 1 octombrie. Aceștia vor picheta Guvernul și Parlamentul României încercând astfel să sensibilizeze decidenții de la Putere că probleme din sistem trebuie urgent rezolvate. Este vorba despre statul personalului operativ de intervenție, despre salarizare. În jur de 50 de salariați ai SJA Gorj vor participa la această acțiune sindicală, care nu va perturba activitatea instituției în prima zi din octombrie, dă asigurări liderul Sindicatului Salvamed Ambulanța Gorj, Ionel Ianc.

Ultima întâlnire a sindicaliștilor din serviciile de ambulanță, pentru stabilirea detaliilor pentru mitingul de sensibilizare, a avut loc, joi, la București. Este vorba despre Biroul Executiv al Federației Naționale Sindicale Ambulanța, din Gorj fiind prezent liderul Ionel Ianc.Dacă nici după miting situația nu se va rezolva, pe 8,15 și 22 octombrie se vor face alte acțiuni sindicale. Sindicaliștii cer elaborarea unui program național, desfășurat pe 5 ani, privind suplimentarea și eficientizarea echipajelor medicale de urgență și transport sanitar prin creșterea numărului de membri în echipaj și a numărului de echipaje pe tură. Componența actuală a echipajelor pe tip de ambulanțe este: Tip C2/B1: – minim 3 membri; Tip B2: minim 2 membri; Tip A1/A2: minim 1 membru.
Numărul de personal în serviciile de ambulanță este sub normativul de personal aprobat prin Ordinul de Ministru nr. 1778/2007. Actualmente, activitatea în serviciile de ambulanță se desfășoară cu un procent de personal între 45 – 55% din prevederile normativului în vigoare, cu diferențe procentuale de la județ la județ. În perioada 2010-2013 personalul din serviciile de ambulanță a fost diminuat cu aproximativ 3.000 de posturi, fiind recuperate doar 700 de posturi (500 de posturi în 2015 și 200 de posturi în 2019).Personalul este normat astfel: medicii – la numărul de populație conform normativului (menționăm că atracția medicilor se face cu greutate, având în vedere activitatea specifică de teren); asistenții medicali și ambulanțierii/șoferii autosanitară – în funcție de numărul de ambulanțe funcționale, fără să existe un normativ necesar de ambulanțe; alt personal – etc.
Sindicaliștii cer suplimentarea treptată a numărului de personal (anual 1000 de posturi pe o perioadă de 5 ani), astfel ca echipajele operative de intervenție să fie eficientizate prin suplimentarea cu un membru în echipaj față de sistemul actual, după cum urmează: Tip C2/B1 = 4 membri; Tip B2 = 3 membri; Tip A1/A2 = 2 membri.
A.STOICA



Cititi tot articolul