Sâmbăta, zi lucrătoare. Deputat de Gorj: Este opțiunea salariatului

https://gorjeanul.ro/


Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede că angajaţii ar putea fi chemaţi la muncă şi sâmbăta. Acesta a fost inițiat de deputații PNL Dan Vîlceanu și Florica Cherecheș. Parlamentarul de Gorj spune că proiectul se referă exclusiv la orele suplimentare, care sunt opționale, și nicidecum obligatorii.

„Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore”, prevede modificarea propusă de parlamentarii PNL.
Iniţiatorii proiectului susţin că modificarea este atât în interesul angajatorilor, care şi-ar putea aduce personalul la muncă peste weekend, cât şi al angajaţilor, care vor putea obține câștiguri suplimentare. „În momentul de faţă, Codul Muncii prevede 48 de ore lucrătoare pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Dacă ai împărţi cele 48 de ore lucrătoare pe zile, ar veni şi sâmbăta. Şi totuşi, nu a venit nimeni să spună până acum că un ministru sau altul, sau cine a făcut Codul Muncii, îi obligă pe români să muncească şi sâmbăta. De ce? Pentru că obligatorii sunt doar 40 de ore. Restul de 8 ore sunt suplimentare. Şi orele suplimentare sunt mereu opţiunea salariatului. Adică angajatorul nu poate obliga salariatul să vină să lucreze suplimentar. Acum, Codul Muncii prevede aceste 48 de ore lucrătoare şi apoi 48 ore de repaus. Adică dacă vrei să lucrezi acele 8 ore suplimentare sâmbăta, ele se suprapun cu ziua liberă. Ceea ce este ilogic! Adică nu îmi poţi spune că trebuie să şi lucrez, dar mă şi obligi să am zi de repaus. Eu îmi propun ca, dacă un om vrea să vină la lucru, să câştige bani suplimentar faţă de salariul din cartea de muncă, trebuie să îi ofer posibilitatea să lucreze acele 8 ore suplimentare la care el are dreptul nu doar în timpul săptămânii, ci şi sâmbăta, dacă el asta vrea. Nu scurtează nimeni weekendul salariaţilor, vorbim de ore suplimentare opţionale. În continuare, timpul de lucru rămâne 8 ore, cinci zile pe săptămână”, a declarat Dan Vîlceanu, pentru dcnews.ro.

„Oamenii vor să vină la muncă”
Întrebat ce se întâmplă cu salariaţii care sunt obligaţi să muncească 6 zile pe săptămână, fără a câştiga bani în plus, Vîlceanu a precizat că piaţa muncii are un deficit atât de mare de personal, încât nu ar trebui să îi fie greu nimănui să îşi găsească un nou loc de muncă. „Dacă angajatul este obligat să muncească sâmbăta şi nu primeşte bani în plus, de ce mai stă la locul de muncă? Varianta lipsei de opţiuni nu mai există acum, pentru că există un deficit de un milion de persoane în piaţa muncii. Foarte mulţi pleacă din ţară, nu mai ai cu cine lucra. Staţi de vorbă cu patroni şi vă vor spune că atunci când un salariat vine şi spune că pleacă, se roagă de ei să rămână. Situaţia pe piaţa muncii este complet diferită acum de cea de acum câţiva ani şi nu pentru că s-au creat locuri de muncă, ci pentru că forţa de muncă migrează. Chiar dacă în alte state se lucrează în condiţii mai drastice, acolo românii sunt plătiţi. Oamenii vor să vină la muncă, dar vor şi să fie plătiţi. Eu provin din privat şi salariaţii mei îmi spuneau că vor să vină să câştige bani. Voiau să lucreze şi şapte zile pe săptămână, fiind din mediul rural. Asta mai ales iarna, când nu aveau activitate. Nu poţi face asta, pentru că nu sunt eficienţi, dar mă refer la o situaţie în care oamenii vor să lucreze pentru un ban în plus. Dacă tu, ca angajator, nu îi oferi posibilitatea să ia bani în plus pentru munca prestată, nu are niciun motiv să mai lucreze. Repet, ca să fie foarte clar, noi intervenim pe ceea ce înseamnă ore suplimentare opţionale, nu pe ce înseamnă obligaţie”, a mai spus Vîlceanu. Proiectul a fost depus la Camera Deputaților, Senatul fiind forul decizional.
I.I.



Cititi tot articolul