Primii miei de Paște au fost sacrificați în centrele
din Târgu Jiu, Motru și Novaci. Prețul de comercializare a cărnii variază între
20 și 35 de lei pe kilogram în funcție de cantitatea de carne cumpărată.
Ciobanii spun că munca nu este plătită, în acest an iarna grea punându-i la
cheltuială.
Marti a fost prima zi în care
cumpărătorii au putut achiziționa carne proaspătă de miel. Ciobanii au venit în
centrul de sacrificare din Târgu Jiu cu marfă pe alese, însă, animalele cam
mari i-au făcut pe cumpărătorii să-și facă de două ori calculele. „Marfă este,
nu pot să spună că nu au de unde alege! Prețul este bun, 25 de lei pe kg pentru
munca depusă nu e mult. Momentan nu am vândut mai nimic dar
de joi încep oamenii să vină. Să vedem ce o să fie!”, a declarat un cioban.
„Cele mai multe întrebări au fost :” dați jumătate?”. Ce poți să le zici, că
nu?! Nu au oamenii bani. E păcat și de munca și banii noștri dar ce să facem
dacă am venit cu ei aici măcar să-i vindem!”, a declarat un alt cioban.
Buget
calculat
Cumpărătorii nu s-au îngrămădit să
cumpere fiind și prima zi de vânzare. „Nu
am venit pregătit să cumpăr, inspectez piața. Nu sunt dispus să dau mai mult de
250 de lei pentru că mai cumpăr si altceva pentru masa de Paște”, ne-a declarat
un cumpărător.
Verificări
și controale
Pe perioada funcționării târgului,
reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Gorj vor monitoriza activitatea. “În județul Gorj avem
anul acesta trei centre de sacrificare temporară a mieilor, pe care le-am
autorizat săptămâna trecută. La Târgu Jiu este vorba despre aceeași locație,
Motru și Novaci. Luni s-a amenajat centrul din Târgu Jiu, iar de marți au venit
deja fermierii cu mieii. Avem echipe prezente acolo din cadrul DSV și vom
continua și în zilele viitoare, până sâmbătă, inclusiv. Verificăm documentele
ce însoțesc mieii vii, mijloacele de transport, dar are loc și verificarea
carcaselor de miei după sacrificare. Anul trecut am verificat până sâmbătă la
ora 15, la fel o să facem și anul acesta, până la ultima comandă. Animalele
sunt mai mari decât anul trecut, pentru că Paștele este mai târziu. Dacă anul
trecut s-au sacrificat în jur de 4.000 de miei, estimăm ca anul acesta să fie
peste 4.000, având în vedere că mieii sunt mai mari. Din discuțiile avute cu
fermierii, aceștia ar fi mulțumiți dacă s-ar vinde carnea de miel și cu 25 de
lei, dar depinde de cerere și ofertă. Noi efectuăm și verificări în această
perioadă și am început cu unitățile ce comercializează pește, ouă, acum
verificăm piețele, unitățile ce comercializează carne și produse din carne. Am
6 echipe din cadrul DSV în municipiul Târgu Jiu, plus colegii de la
circumscripțiile teritoriale, respectiv Motru, Novaci, Rovinari, care sunt în
acțiune. Numai săptămâna trecută am avut sancțiuni de 56.000 de lei. Au fost
găsite nereguli la două brutării, un mijloc de transport care transporta pește
fără să fie autorizat, dar și alte nereguli” a declarat directorul DSV Nicolae
Călescu.
Articolul S-au deschis centrele de sacrificare. 25 lei kg de carne de miel apare prima dată în Impact In Gorj.