Ingrediente pentru blat: 4 ouă, 3 linguri de zahăr, 6 linguri de făină, 6 linguri de ulei, o jumătate linguriță de praf de copt, o fiolă esenţă de vanilie
Ingrediente pentru cremă: un plic budincă de lămâie, 400 ml lapte, 5 linguri zahăr, zeama şi coaja de la o lămâie, 250 g unt
Mod de preparare
Prepararea blatului. Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se mixează cu zahărul și un vârf de cuțit de sare, până se spumează, îşi dublează volumul şi devin ferme ca o bezea. În compoziţia de albuşuri continuându-se mixarea se adaugă pe rând gălbenușurile. Se adaugă în compoziţie în fir subţire uleiul și făina amestecată cu praful de copt, apoi se amestecă bine cu o spatulă cu mişcări de sus în jos. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă cu diametrul de 24 x 30cm, tapetată cu hârtie de copt și se pune compoziția la copt în cuptorul încălzit la 180˚, pentru circa 30-35 de minute. După ce blatul este copt se lasă la răcit în tavă.
Prepararea cremei. Praful de budincă se amestecă cu laptele şi se pun la fiert amestecând continuu până se îngroaşă crema. Se lasă crema la răcit, se adaugă untul tăiat cubuleţe, zeama şi coaja de lămâie şi se mixează 2-3 minute până se obține o cremă fină. Se întinde în strat gros crema de lămâie peste blat şi se pudrează cu zahăr. Se pune prăjitura la rece, apoi se poate porţiona.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru