Reclamație: Aparținători trimiși să cumpere medicamentele pentru pacienții Spitalului Târgu-Cărbunești! Nonagenar‚ ținut în stand-by în ATI, până i s-a cumpărat medicația necesară efectuării operației


Aparținătorul unui pacient în vârstă de 91 de ani, internat în perioada 12 -25 aprilie 2019 la Spitalul Târgu-Cărbunești, a reclamat, săptămâna trecută, la Ministerul Sănătății, la Direcția de Sănătate Publică Gorj, la Consiliul Județean Gorj și la Consiliul Local Târgu-Cărbunești faptul că a cumpărat de 1000 de lei medicamentația necesară pentru bunicul său, pe timpul internării acestuia în unitatea spitalicească. În opinia reclamantului, medicamentația necesară operației și perioadei post operatorii ar fi trebuit să existe în farmacia spitalului. Ruda pacientului a subliniat că nu poate să le aducă reproșuri cadrelor medicale, dar lipsa medicamentației din spital umbrește chiar și profesionalismul celor care lucrează în unitatea medicală din Gorj.

Aspectele sesizate de Robert Mihai Mancaș privesc Spitalul de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti – Secţia Terapie Intensivă şi Secţia Chirurgie. Aparținătorul a explicat situația prin care a trecut, în scris, și pentru Gorjeanul. Omul a precizat că în data de 12 aprilie 2019 l-a internat în Spitalul de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti pe bunicul său, Mititelu Dumitru, care acuza dureri abdominale, prin serviciul UPU.
,,După diagnosticare, bunicul meu a fost transferat în secţia ATI, urmând ca în data de 14 aprilie 2019 să fie supus unei intervenţii chirurgicale. Încă din ziua internării, am fost trimis de către personalul medical, atât cel din secţia ATI, cât şi cel din secţia Chirurgie, să cumpăr necesarul de medicamentatie atât pentru intervenţia chirurgicală, cât şi pentru perioada postoperatorie, motivându-se de fiecare dată că nu există medicamentaţie în farmacia spitalului. În toată perioada internării, respectiv 12 aprilie 2019-25 aprilie 2019, zilnic, am cumpărat medicamente, din care enumăr câteva : no-spa, algocalmin, arnetin, furosemid, ser fiziologic, leucoplast, îndeosebi ser fiziologic şi glucoză”.

Listă de cumpărături
Aparținătorul menționează că necesarul de medicamentaţie i se dădea în scris de către personalul unităţii pe diverse bileţele, acesta anexând copii xerox ale bileţelelor primite plus bonurile fiscale aferente.
,,Bunicul meu a fost externat în data de 25 aprilie 2019, iar a doua zi, în data de 26 aprilie 2019, în jurul orelor 19.00 a fost reinternat prin serviciul 112 cu evisceraţie totală a operaţiei. Deşi bunicul meu era într-o situaţie medicală foarte gravă care îi ameninţa viaţa, nu s-a intervenit chirurgical până nu m-am întors cu medicamentaţia necesară pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale (cel puţin aşa mi s-a spus, eu neavând pregătire medicală nu pot spune dacă întradevăr erau pentru operaţia bunicului), şi anume: clorură de sodiu 10 flacoane, glucoză 4 flacoane şi perfalgan 2 bucăţi – anexat prezentei găsiţi hârtia primită de mine de la personalul medical cu medicamentele scrise anterior. Precizez că în oraşul Târgu-Cărbuneşti la acea oră, respectiv 21.00 – 22.00, nu exista nicio farmacie deschisă fiind necesară deplasarea mea în oraşul Târgu-Jiu, la circa 25 km, pentru a achiziţiona necesarul de medicamente. Accentuez faptul că era vorba despre o evisceraţie totală a operaţiei anterioare şi că necesita intervenţie chirurgicală imediată”, a precizat Mancaș, în cuprinsul sesizării trimise la Gorjeanul.

Bloc operator, fără minimul necesar de medicamente
,,În data zilei de 6 mai 2019 am petrecut mai multe ore în curtea spitalului şi am fotografiat cum pacienţii şi aparţinătorii acestora vin cu plasele pline de medicamente de la farmacia de vizavi de spital, îndreptându-se către secţia ATI şi Chirurgie (anexez foto). În toată această perioadă, respectiv din 12 aprilie 2019 şi până la data prezentei am cumpărat medicamente, fiind trimis de personalul secţiilor medicale unde s-a aflat bunicul meu, de aproximativ 1.000 de lei. Toate aceste medicamente pe care eu le-am cumpărat, trebuia să existe în farmacia spitalului şi bunicul meu să fi beneficiat de ele, având în vedere că bunicul meu, pensionar fiind, a contribuit o viaţă întreagă la sistemul de asigurări medicale”, a completat reclamantul, cu mențiunea că ruda acestuia, conform art. 230 alin. 1 din Legea 95/2006 actualizată, era beneficiarul pachetului de servicii de bază în caz de boală sau accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare. Mai mult, pacientul şi-a îndeplinit toate obligaţiile prevăzute de art. 231 din Legea 95/2006 actualizată, astfel că nu exista niciun motiv pentru care dreptul său, prevăzut de art. 230 din Legea 95/2006 actualizată, să îi fie încălcat / nerespectat.

72 de ani a plătit contribuții la stat! Dar degeaba…
Situația pacientului pus în postura de a-și plăti medicamentația pe parcursul spitalizării la Cărbunești, asta timp de 72 de ani, impune o anchetă din partea Ministerului Sănătății și a altor organisme de resort.
O spune și ruda bătrânului care nu înțelege de ce bunicul său nu a fost operat până ce acesta nu i-a cumpărat cele necesare intervenției chirurgicale.
,,Este de-a dreptul inacceptabil faptul ca din anumite spitale din România lipsesc cu desăvârşire medicamente de care depinde viaţa oamenilor, şi este de-a dreptul absurd că într-o secţie de ATI şi într-un bloc operator nu există minimul necesar de medicamentaţie (glucoză şi ser fiziologic), iar cetăţenii care nu dispun de resurse financiare „mor cu zile””, se mai arată în adresa trimisă Gorjeanul, solicitantul cerând remedierea situaţiei actuale din spitale, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamentaţia indispensabilă pentru a salva vieţile oamenilor.
A.STOICA



Cititi tot articolul