Complexul Energetic Oltenia alocă fonduri pentru verificarea raportului anual de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru anul 2019.
Este vorba despre o achiziție directă, cu etapă de negociere, firmele câștigătoare urmând a verifica raportul anual de monitorizare al emisiilor de gaze cu efect de seră emise de instalațiile deținute de Sucursala Electrocentrale Rovinari, Sucursala Electrocentrale Craiova II și Sucursala Electrocentrale Turceni. Serviciul de verificare va cuprinde două etape. De pildă, la Rovinari, prima etapă, cea de preverificare, se va desfășura în intervalul august-decembrie, perioadă în care vor fi planificate reviziile și auditurile interne și se va efectua o verificare preliminară a documentelor. Etapa a doua, de verificare, se va desfășura în perioada decembrie-ianuarie 2020, în cadrul căreia se va remite raportul final de verificare a emisiilor anuale, pentru a fi prezentat autorității competente.
În total, CE Oltenia are patru centrale, cu 11 grupuri energetice (capacitate totală instalată de 3.240 MW), operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2. Şapte dintre ele au puteri de 330 MW şi sunt printre cele mai mari capacităţi de generare din România, după grupurile de la centrala nucleară Cernavodă (700 MW fiecare) şi centrala Petrom de la Brazi (două grupuri cu un total de 860 MW). Verificarea se face pe baza planului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră întocmit de Agenția pentru Protecția Mediului. Firmele care vor face verificările vor semnala neconcordanțele în raport cu legislația de mediu și vor propune soluții pentru remediere.
Valoarea estimată a achiziției este de circa 13.000 de lei, fără TVA, pentru toate cele trei sucursale electrocentrale. Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie electrică din România, ar putea fi obligat să reducă semnificativ producţia, în următorii ani, din cauza constrângerilor de mediu.
I.I.