Proteste și certuri la Padeș, la începerea școlii!

https://gorjeanul.ro/


Situație extrem de tensionată la Padeș, după ce două școli din comună au intrat în reabilitare vara aceasta, iar acum copiii au devenit navetiști, spre nemulțumirea lor și a părinților. Cea mai importantă unitate de învățământ din localitate este în reabilitare, dar lucrările bat pasul pe loc pentru că autoritățile nu găsesc un spațiu unde să mute arhiva unității de învățământ în condiții conforme cu legislația în vigoare. Copiii, în schimb, vreo 150 la număr, au fost mutați de ieri la școala din Călugăreni, spațiile de aici fiind total improprii. Cu un aspect de grajd pe exterior și cu câte trei elevi în băncile mici și înghesuite, copiii au venit la școală în prima zi a noului an fără prea mare tragere de inimă. La o întâlnire cu părinții în curtea școlii, primarul Serafim Antonie și directorul Constantin Pora au încercat să dea vina unii pe alții pentru situația creată. Părinții au tras concluzia că indiferent de cine pe cine acuză, copiii vor învăța în condiții mai proaste decât anul trecut.

Un scandal și mai mare a fost, în schimb, la Cloșani, acolo unde școala a intrat în reabilitare. Statul cheltuiește 600.000 de lei pentru a moderniza școala în condițiile în care acoperișul acesteia fusese schimbat în urmă cu câțiva ani, iar de anul viitor sunt mari șanse ca unitatea să fie complet închisă pentru că nu mai sunt elevi care să învețe aici. Părinții s-au strâns, ieri dimineață, în fața școlii transformate în șantier pentru a protesta împreună cu copiii împotriva mutării grădiniței din Cloșani la Motru Sec. Până vinerea trecută toată lumea știa că grădinița va funcționa în căminul cultural recent modernizat și aflat vizavi de școala care este în reabilitare. De vineri seara, lucrurile din sala de grădiniță au început să fie mutate, iar luni dimineața clădirea a rămas încuiată.
„Până vinerea trecută știam că aici e grădinița, în căminul cultural. Aflăm acum că în Consiliul de Administrație al școlii, fără ca noi să fim consultați, s-a luat decizia mutării grădiniței, pe motiv că nu sunt avize luate. În școala în care s-a învățat până acum apa curgea la găleata pe care o aducea femeia de serviciu ca să facă curățenie prin clase. Aici, la căminul cultural, există toaletă chiar lângă sala de clasă, apa e la chiuvetă, sunt condiții de condiții, dar aici cică nu sunt autorizații. Păi în partea cealaltă au avut autorizație, iar aici unde chiar sunt condiții nu există autorizații? În ce țară trăim? Cum e posibil așa ceva? Pe noi nu ne întreabă nimeni nimic, ne mută copiii ca pe sacii de cartofi? Vrem să mergem și la Inspectoratul Școlar și la Prefectură că poate acolo ne bagă cineva în seamă. Deciziile astea trebuia luate de mai mult timp, nu acum pe ultima sută de metri. Puteam fi și noi pregătiți pentru că până vineri noi știam că grădinița era la cămin. Noi tot aici am învățat, cu avize sau fără. În cămin au fost spectacole cu 200 de oameni, iar pentru copii nu se poate da avizul. E bătaie de joc”, spune o mămică. O alta a trebuit să își liniștească cu greu gemenii pe care îi adusese în prima lor zi de școală. Copiii erau nerăbdători să stea la o măsuță și să vadă cum e la grădiniță, dar mama a trebuit să le explice că grădinița e închisă și poate a doua zi, azi, vor avea mai mult succes. „Plâng pentru că au așteptat ziua aceasta de mult timp. Eu nu pot să mă duc 7-8 km pe unde ne trimit ei să ne facă copiii navetiști de la 3 ani. Noi toți ne așteptam să găsim grădinița aici la cămin, la noi în sat, unde sunt condiții de condiții. E aproape de noi, îi putem supraveghea mai bine. Cum să las un copil așa de mic pe microbuz singur? Să fim serioși! Asta e bătaie de joc. Sunt mașini, ei aleargă, se împing, pot să cadă și sunt și nesupravegheați. Celor care ne conduc chiar li se par normale lucrurile astea?”, întreabă retoric mama gemenilor.
În plin scandal în mijlocul părinților și copiilor supărați pentru situația în care se află a venit primarul Serafim Antonie, care a mărturisit că nici el nu știe care este modalitatea de rezolvare a problemei, dacă nu va fi acceptată funcționarea grădiniței în căminul cultural. „Ce putere mai am eu dacă nu ne înțelege nici conducerea școlii și nici conducerea Inspectoratului Școlar? Copiii ăștia mici au săli de clasă aici, dar nu ne lasă să funcționeze aici pentru că nu sunt nu știu ce avize de la nu știu cine. Pentru 2-3 luni trebuie să mai iau avize? Nu mai înțeleg nici eu nimic. Dacă nu aveam spațiile de la căminul cultural făceam eforturi, cred că și părinții erau de acord cu un sacrificiu de 2-3 luni pentru Motru Sec. Aici avem condiții mai bune ca oriunde și totuși nu sunt lăsați să funcționeze aici”, spunea, ieri, primarul supărat. Motive de supărare i-a dat și directorul Constantin Pora, care a spus fără nicio reținere că școala din Cloșani, care tocmai este reabilitată, va fi închisă de anul viitor pentru că nu va mai avea suficienți elevi. Ar putea rămâne funcțională grădinița, dacă cineva mai apucă să o redeschidă în același spațiu. „Grădinița poate funcționa în căminul cultural cu avizele necesare. Dacă autoritățile necesare ne sprijină și pe parcurs obținem avizele necesare, problema se rezolvă. Însă este foarte greu acum să te mai apuci să faci gard împrejmuitor, spațiu de depozitare a cornului și laptelui, plus că trebuie intrare separată. Intrarea la parter, unde s-a construit toaleta căminului cultural, era cu ani în urmă grădinița din Cloșani. Grădinița a devenit toaletă, iar legea prevede intrare separată, distinctă. Nu există, așa cum nu există nici gard împrejmuitor”, a explicat Pora.
Gelu Ionescu



Cititi tot articolul