Profa ,,pițipoancă” de la Liceul Tehnologic Bîlteni, lăsată la catedră în detrimentul unui dascăl model! Metodologie interpretată după ureche


La Liceul Tehnologic Bîlteni se înregistrează o situație ieșită din comun, după ce un dascăl cu pregătire și fără probleme în activitatea didactică a fost lăsat fără postul de titular al școlii pentru ca în locul său să rămână ilegal în activitate o profesoară, care și-a arătat părțile dorsale, cu ani în urmă, pe rețelele de socializare. Mai exact, profesoara de limba română Băloi Bianca Mădălina, fostă Copotoiu, a fost preferată de un ins de la vârful IȘJ Gorj, pentru a rămâne pe un post pentru care nu întrunea condițiile legale. De partea profesoarei Gavrilă Georgiana, lăsată fără post pentru o așa-zisă interpretare a metodologiei, au fost, inițial, mai mulți factori decizionali, pornind de la directorul liceului, liderul de sindicat de la USLI Gorj, directorul CCD Gorj și chiar actualul inspector general al IȘJ Gorj, Marcela Mrejeru. Profesoara Gavrilă are un dosar pe rolul instanței de judecată și se pregătește să facă o plângere penală pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.

Gavrilă Georgiana este profesor de limba română din 2005 și predă la Liceul Tehnologic Bîlteni din 2011. Aceasta s-a titularizat și a predat timp de opt ani la aceeași unitate de învățământ fără niciun fel de probleme. În acest an, în urma comasării de către Inspectoratul Școlar Gorj a unor clase de la școala din comună s-a impus o restrângere de activitate. Trei cadre didactice erau afectate, este vorba despre această profesoară, dar și despre Tănăsoiu Elena, în prag de pensionare, și despre Băloi Bianca, care a beneficiat de două concedii de creșterea copilului în perioada 2012-2014, dar și în perioada 2016-2018. Din cele trei profesoare care nu au putut face dovada celor 90 de CPT(credite profesionale transferabile), asta deoarece în ultimul cincinal complet de la examenul de definitivat nu și-au acumulat aceste credite, conducerea școlii trebuia să stabilească persoanele care vor pleca din școală.
Mai exact, trebuia stabilit cine sunt cele două cadre didactice care din toamnă nu mai erau titulare ale unității de învățământ. Directorul liceului, Deaconescu Constantin, a stabilit că trebuie să rămână în unitate Gavrilă Georgiana pe motiv că profesoara avea punctajul cel mai mare dintre cele trei.

Ișfan și-a băgat coada
Pentru asta, în școală s-a făcut o comisie, s-a cerut părerea directorului Casei Corpului Didactic și s-a acționat conform legii. Practic, CA-ul școlii a hotărât pe 18 februarie 2019 că titular rămâne profesoara Gavrilă, iar pe 28 martie 2019, după ce în cauză intervine inspectorul general Ion Ișfan, aflat în ultima zi de mandat la IȘJ, se schimbă hotărârea, stabilind că titular rămâne Băloi. Se motivează că la baza schimbării hotărârii inițiale stă un punct de vedere al IȘJ Gorj și un altul al Ministerului Educației.
Profesoara Gavrilă contestă a doua hotărâre, se adresează IȘJ Gorj care între timp își schimbă inspectorul general și ministrului Educației, Ecaterina Andronescu. De asemenea, aceasta solicită sprijinul deputatului de Gorj, Elvira Șarapatin, care cere explicații în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților. Verbal, inspectorul general Mrejeru îi dă dreptate profesoarei reclamante și îi promite chiar că o va însoți la ministrul Educației pentru a discuta și soluționa problema, spune prof.Gavrilă. Între timp însă, chiar ministrul are o discuție telefonică cu reclamanta, sugerându-i însă să se îndrepte în instanță împotriva hotărârii luate la nivelul liceului.

Directorul liceului a vrut să demisioneze
Profesoara se adresează Tribunalului Gorj, dar pierde fondul pe motivul existenței celor două puncte de vedere. Sentința nu este definitivă și va fi atacată cu recurs.,,Corect ar fi fost, am spus în CA-ul școlii, că nu trebuia să pun în aplicare ordinul ministerului. Am cerut ministrului să-mi dea explicații legat de acele adrese, dar nici până acum nu am primit un răspuns. Mai bine nu puneam în aplicare ordinul, deși știu că mi-aș fi pierdut postul. Doamna Băloi și-a făcut masterul în timpul concediului de maternitate. Ișfan era la minister și a făcut tot posibilul să rămână Băloi. Doamna Gavrilă va rămâne la dispoziția Inspectoratului și anual i se va propune câte un post, pe coclauri. Este păcat că s-a întâmplat asta. Regret că nu mi-am dat demisia. Nu îmi explic de ce s-a pierdut acest proces pe fond, deoarece trebuia câștigat de reclamantă”, a explicat directorul liceului, pentru Gorjeanul.
În ceea ce o privește pe profesoară, aceasta continuă lupta pentru a scoate la iveală neregulile din unitatea de învățământ. Ea cere ca inclusiv Corpul de Control la ministrului Andronescu să ajungă la Liceul Tehnologic Bîlteni să clarifice situația.
,,Voi continua cu procesul, dar voi face și o plângere penală pentru abuz în serviciu celor care interpretează legea după ureche”, a spus Georgiana Gavrilă.

CCD Gorj se contrazice
De altfel, deși CCD Gorj emite către liceu o adresă, pe 12 aprilie 2019, în care explică, că, ,,perioada concediului de maternitate este considerată vechime la catedră”, subliniind și ,,obligativitatea participării periodice la programe de formare continuă astfel încât să acumuleze la fiecare interval consecutiv de 5 ani de la data promovării examenului de definitivare în învățământ a minim 90 de CPT”, ieri, contactată telefonic directorul Valeria Vîlceanu retractează tot. Aceasta declară că ceea ce spune Ministerul Educației rămâne bătut în cuie, ignorând propria adresă emisă liceului din Bîlteni.
ANAMARIA STOICA

Profesoara pițipoancă, la Comisia de Disciplină
Cazul profesoarei de limba română, Bianca Mădălina Copotoiu, care şi-a arătat părţile dorsale pe un site de socializare la care au avut acces chiar şi propriii săi elevi, a fost pus cu opt ani în urmă în discuţia Comisiei de Disciplină a liceului din Bîlteni. Conducerea unităţii de învăţământ s-a autosesizat după ce fotografiile profei, model de imoralitate, au apărut în cotidianul Gorjeanul în februarie 2011.
Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj aşteptau cu nerăbdare rezultatul acelei anchete interne, anchetă care s-a mușamalizat, inspectorul adjunct Gheorghe Mitescu declarând, la acel moment, că dăscăliţa ,,prin pozele şi publicitatea negativă care i s-a făcut va avea o prestaţie jalnică la clasă, deoarece ea nu se va mai putea impune în faţa elevilor”.După izbucnirea scandalului legat de fotografiile profesoarei Copotoiu, cadrul didactic lezat şi-a scos fotografiile compromiţătoare de pe site-ul de socializare, unde elevii ei îi adresau chiar lungi elogii legate de calităţile ei fizice. Crezând că scapă astfel de sancţiuni, profesoara nu a mai dat pe la școală câteva zile.



Cititi tot articolul