Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”, aflat la cea de-a XXVI-a ediție, va avea loc la Târgu-Jiu în perioada 5-7 noiembrie.
Festivalul ce îi poartă numele marii interprete se adresează soliștilor vocali și instrumentiști neprofesioniști (neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole). Pot participa soliști vocali și soliști instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani. Laureații cu Marele Premiu și Premiul I obținute la edițiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs.
Fiecare concurent se va prezenta cu două piese: doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament și cu o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral.Preselecția județeană va avea loc marţi, 29 octombrie, între orele 11.00 – 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în Sala de repetiție a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Recitaluri de excepție
„În serile de 5 și 6 noiembrie, după spectacolele-concurs, se vor desfășura recitaluri oferite de Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului» și Ansamblul Folcloric «Maria Lătărețu» al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, precum și de invitați ai acestora. Pe lângă spectacolele din festival, pot avea loc și alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătărețu de la Bălcești la Târgu-Jiu și vor readuce în memoria gorjenilor tradiții folclorice și nestemate din lada de zestre. Și anul acesta festivalul se va încheia cu un spectacol de excepție, pe 7 noiembrie, susținut de Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului» și invitați ai acestuia”, anunță Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Juriul concursului va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folcloriști, interpreți, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum și din personalități locale.Organizatorii acestui festival-concurs sunt: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Liga Culturală „Fiii Gorjului” București. Maria Lătărețu s-a născut pe 7 noiembrie 1911 în comuna Bălcești din județul Gorj. Artista a avut un repertoriu de aproximativ 1.000 de cântece autentice românești, dintre care 104 creație personală. Cunoscuta melodie „Lie Ciocârlie” a fost considerată inspirată din drama personală a Mariei Lătărețu, care a pierdut cinci din cei șase copii pe care i-a născut.
I.I.