În timp ce la Târgu-Jiu era înnorat, miercuri dimineața, și stătea să plouă, în Defileul Jiului, după Lainici, a „plouat” la propriu cu bolovani și pietre într-o acțiune a drumarilor și salvamontiștilor gorjeni menită să asigure condiții mai bune de trafic șoferilor. Salvamontiștii au fost cei care au urcat pe munte pentru a pune în mișcare bucățile de rocă ce pot fi periculoase pentru conducătorii auto, asta în condițiile în care în primăvară o astfel de bucată a căzut pe un camion, șoferul acestuia scăpând cu viață doar pentru că a avut mult noroc. Grohotișul și bucățile mai mari de stâncă desprinse de pe versanți au acoperit carosabilul pe o porțiune de câțiva zeci de metri, în timpul operațiunii circulația fiind complet închisă. Acest lucru i-a înfuriat pe unii șoferi grăbiți, care nu au ezitat să se ia la ceartă cu reprezentanții drumarilor. „Nu îmi faceți dumneavoastră mie programul. Nu mă țineți trei ore aiurea în Defileu pentru că anunțați aiurea. Am intrat în Defileu la ora 11.00 pentru că mi s-a dat voie, iar acum nu mă lăsați să ajung unde am treabă”, a spus nervoasă șoferița grăbită. Purtătorul de cuvânt al SDN Târgu-Jiu, Cristi Tudor, i-a explicat în zadar femeii că accesul îi fusese permis pe considerentul că poate dorea să meargă doar până la Mănăstirea Lainici, fără să ajungă în zona afectată de restricția temporară de trafic.
După acest incident toți șoferii au fost opriți la intrările în Defileul Jiului, dar chiar și așa unii dintre cei care apucaseră să oprească mașinile lângă echipajele Poliției Rutiere aflate în apropierea locului cu restricții au pornit pe jos spre Petroșani. Sperau să ajungă mai repede acasă, lucru care a fost însă imposibil din cauza pericolului. „Am lăsat colegul cu mașina și eu am pornit pe jos. Nu am crezut că e așa periculos. Acum văd că pică multă piatră de sus și nu ai pe unde trece.
Voiam să ajung la Petroșani că am zis că sunt câțiva kilometri și îi fac pe jos, dar în condițiile astea nu am cum. O să mă întorc la mașină pentru că mi-e clar că până nu se curăță asfaltul nu ai cum trece”, a spus un șofer din Petroșani. Restul șoferilor au rămas în mașini și au așteptat cât a fost necesar pentru a-și continua deplasarea. „Nu am pe unde să merg, deși la Petroșani trebuie să ajung și eu. Am mașina cu sucuri și dacă o iau pe Transalpina, că altă alternativă mai scurtă nu există, nu cred că pot să urc prin Rânca pentru că sunt restricțiile de tonaj. Plus că e mult mai dificil traseul. Pe aici trec aproape zilnic și știu cât e de periculos. Pică frecvent pietre, asta știu și nu e bine deloc. După Lainici încolo drumul e mai sigur, dar aici, în zona asta, trebuie să fii cu mare băgare de seamă”, a spus șoferul.
Timp de aproape două ore salvamontiștii urcați pe munte au eliberat cantități mari de piatră și grohotiș. Iar după cum a spus unul dintre ei, pericolul nu a fost îndepărtat complet nici măcar acum. „O să mai cadă pietre de sus, da. Păi acum, la vântul acesta care suflă destul de puternic și vedeam cum antrena o pietricică mică, iar asta punea în mișcare altele și tot așa mai departe. La îngheț-dezgheț vă dați seama cum va fi. Până nu se vor pune plase de protecție peste tot pericolul va tot fi”, a explicat unul dintre salvatorii montani, participant la operațiunea din Defileul Jiului. Cristi Tudor a menționat însă că plase de protecție există și acum în zonă, dar pericolul vine de deasupra acestora, acolo unde montarea lor e aproape imposibilă. „Acest material care ajunge pe carosabil vine de undeva de deasupra zonei cu plase de protecție. Acolo nu s-au putut monta plase din cauza înălțimii și acum se ia în calcul montarea unor bariere împotriva căderii de pietre, dacă va fi necesar”, a explicat reprezentantul SDN Târgu-Jiu. Polițiștii rutieri prezenți în zonă le-au recomandat șoferilor după reluarea traficului să circule cu atenție, dar nu doar în acele momente, ci în permanență pentru că niciodată nu se știe când se poate desprinde o bucată de piatră de pe versant pentru a se prăvăli pe carosabil.
Gelu IONESCU