PENTRU MEHEDINȚI ȘI VÂLCEA, MUMĂ, PENTRU GORJ, CIUMA!


Județele limitrofe se dezvoltă, Gorjul stă pe loc! Ministerul Turismului face potecă și investiții majore în regiunile ce se învecinează cu județul nostru. Baia de Aramă,  Orșova și stațiunea Voineasa sunt doar câteva dintre obiectivele turistice care primesc un imbold pentru dezvoltare. În tot acest timp, ușile Gorjului rămân ferecate pentru cei care ar trebui să exploateze potențialul turistic, lăsându-l astfel pe Brâncuși să fie promovat de alții, peste granițele țării.

„Gorjul, un pământ binecuvântat”, este cea mai folosită sintagmă atât de autoritățile locale cât și de oficialii și demnitarii străini care ne trec pragul. Toți vin, admiră și pleacă! Avem peisaje de vis, povești care ne lasă muți de uimire și o moștenire impresionanță lăsată de părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși. Avem munți și turism montan, avem turism de aventură cu peșteri și trasee montane unice, mănăstiri și cule cu istorie impresionantă, însă nimic din ce aparține Gorjului nu pare a fi de importantă majoră pentru oficialii de la București. Nicio secvență din frumusețile județului nu se regăsește în clipul de promovare a României. Ba mai mult, de la București se văd lipsurile pentru zona de sud-vest a țării, însă, Ministerul Turismului a ales să investească preferențial. De pildă, oficialii care se ocupă de atragerea turiștilor în zona Olteniei au planuri ambițioase pentru dezvoltarea turismului din județul Mehedinți.  La Baia de Aramă, autoritățile vor să dezvolte un complex turistic ce se întinde pe 21 de hectare, cu patru pârtii de schi cu baza sintetică, cu două lacuri de acumulare pentru zăpadă artificială. De asemenea, vor fi construite și o sanie de vară, un teleschi și o telegondolă, dar și un centru Spa cu piscine interioare și exterioare cu apă încălzită. Ministerul Turismului ar putea finanța acest proiect în proporție de 85%. Procedurile pentru ca Baia de Aramă să fie recunoscută ca stațiune turistică au fost demarate, așadar acest proiect poate intra în Masterplanul de investiții viitoare al Ministerului Turismului. Tot în județul vecin, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, Chipul lui Decebal, a devenit punct de atracție nocturn după ce basorelieful înalt de 55 de metri a fost iluminat.

Un alt județ, vecini cu Gorjul, care beneficiază de sprijn pentru atragerea de turiști este județul Vâlcea. Aici există mai multe proiecte incluse în Masterplanul Investițiilor în turism care vizează, printre altele, dezvoltarea facilităților balneare din orașul Băile Olănești, construcția unui parc de agrement în zona captării izvoarelor din Călimănești, amenajarea unui camping în Horezu și un parc de aventură în stațiunea Voineasa.  Totodată M inisterul Turismului a finalizat finanțarea investiției necesare dezvoltării domeniului schiabil de la Voineasa. S-au  inițiat procedurile pentru plata ultimei tranșe necesare proiectului, în valoare de 1,075 milioane de lei. Pentru proiectul privind dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea Voineasa, ministerul a plătit în total 106 milioane de lei, asta în timp ce, la Rânca, de exemplu, domeniul schiabil nu este suficient exploatat și dezvoltat. Dincolo de nepăsarea celor din capitală și lipsa de reacție a autorităților din zona, rămâne amărăciunea celor care își văd simbolurile de acasă folosite în diverse acțiuni care nu au nicio legătură cu promovarea turistică.

Articolul PENTRU MEHEDINȚI ȘI VÂLCEA, MUMĂ, PENTRU GORJ, CIUMA! apare prima dată în Tele 3.



Cititi tot articolul