Cei trei indivizi, care în urmă cu un an și jumătate au spart mai multe bancomate din municipiul Târgu-Jiu, au primit pedepse finale majorate de magistrații Curții de Apel Craiova. Instanța din Bănie a dispus ca inculpații să fie sancționați mai aspru pentru faptele lor în comparație cu sentința dată la începutul anului la Judecătoria Târgu-Jiu.
Capul bandei, Aurel Stănescu, zis și „Diamant”, din Valea Jiului, are de executat 4 ani și 6 luni de închisoare, el fiind oricum recidivist, după ce, în trecut, a mai fost implicat în astfel de furturi. Și nu este singurul a cărui pedeapsă a fost majorată. Doi nepoți, care îl ajutau în comiterea jafurilor, au și ei acum pedepse mai mari, conform deciziei instanței de la Craiova.„Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Stănescu Aurel de la 3 ani şi 6 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Codreanu Florin Daniel de la 1 an închisoare la 1 an şi 6 luni închisoare. Majorează durata perioadei de efectuare a muncii neremunerate în folosul comunităţii pentru inculpatul Codreanu Florin Daniel de la 100 zile la 120 zile. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Ţală Mihai Moise de la 10 luni închisoare la 1 an şi 6 luni închisoare. Majorează durata perioadei de efectuare a muncii neremunerate în folosul comunităţii pentru inculpatul Ţală Mihai Moise de la 80 zile la 120 zile”, a stabilit Curtea de Apel Craiova. Nepoții lui „Diamant” trebuie să urmeze și cursuri de reintegrare socială, a mai decis instanța. „Impune fiecăruia dintre inculpaţii Codreanu Florin Daniel şi Ţală Mihai Moise şi obligaţia prevăzută de art. 93 alin. 2 lit. b c.p. respectiv ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate”, au stabilit judecătorii prin verdictul care este definitiv.Instanța de fond, cea de la Târgu-Jiu, i-a obligat pe inculpați să despăgubească băncile ale căror ATM-uri au fost sparte cu peste 8000 de lei, contravaloarea banilor furați și a reparațiilor pricinuite de dispozitivele tip „furculiță” pe care Diamant și nepoții le foloseau. Ei mai au de achitat și alți 8000 de lei cheltuieli judiciare către statul român. Pedepsele dispuse acum de judecători ar putea fi majorate pe parcursul anului, dacă aceștia vor fi găsiți vinovați și într-un alt dosar, cu fapte similare, judecat la Craiova.
Aceștia sunt acuzați că nu doar la Târgu-Jiu au dat spargeri cu „furculița”, ci și la Filiași și Craiova, asta în condițiile în care se deplasau din Valea Jiului cu o mașină, fiind convinși că nimeni nu le va da de urmă vreodată. „În perioada 1 – 16 octombrie 2017, Poliţia Municipiului Târgu-Jiu a fost sesizată, prin apelul 112, de reprezentanții unor unități bancare de pe raza municipiului, despre faptul că persoane necunoscute au forțat fanta de eliberare bancnote la mai multe ATM-uri bancare, fiind sustrase diferite sume de bani.
În urma investigațiilor au fost identificate trei persoane cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani, una din județul Brăila și două din județul Hunedoara. De asemenea, în continuarea activităților pentru documentarea activității infracționale a suspecților, polițiștii gorjeni au efectuat un număr de trei percheziții domiciliare în municipiul Vulcan, județul Hunedoara, ocazie cu care au fost identificate mai multe mijloace de probă folosite de suspecți la comiterea infracțiunilor. Totodată, în baza unor date operative obținute de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Gorj și a colaborării cu polițiști din cadrul IPJ Dolj, cele trei persoane au fost prinse în flagrant, în timp ce sustrăgeau bancnote dintr-un ATM, pe raza municipiului Craiova, fiind imobilizate și introduse în arestul IPJ Dolj”, anunța IPJ Gorj la momentul declanșării acestei anchete.
Gelu Ionescu