Operele lui Brâncuși, scanate cu laserul


După ce în trecut au avut parte de spălări cu jetul sub presiune pentru a fi „întreținute”, acum operele lui Constantin Brâncuși, aflate în cele două parcuri ale municipiului sunt tratate mult mai delicat de către autorități. Pentru a afla în ce stare se află aici au fost aduși specialiști din Capitală, care scanează lucrările cu ajutorul laserelor, iar pentru fotografiat și filmat se folosesc drone. Inclusiv structura solului este „inventariată” în aceste zile, fiind folosit un dispozitiv modern, care seamănă mai degrabă cu un cărucior de plimbat copiii. În realitate, aparatul este unul ultramodern, cel care îl mânuiește, Alexandru Chelmuș, fiind cel care știe să interpreteze datele transmise de acest dispozitiv.
„Putem cu ajutorul acestui aparat să vedem ce se află în sol până la câțiva metri adâncime. Depinde de cum este orientată antena. Luni am fost la operele din piatră, acum am venit la Coloană și urmează să revin la cele din piatră în următoarele zile. De exemplu, în jurul Coloanei aparatul ne-a arătat fundația de la baza acesteia și structura solului. Sunt interesante aceste amănunte pentru că știu că există povești despre cum s-a încercat în trecut să fie dărâmată. Este o structură rezistentă”, a declarat tânărul specialist, venit din Capitală la Târgu-Jiu.Toți cercetătorii sunt tineri entuziasmați că pot folosi aici tehnici și aparatură modernă pentru a afla în ce stare se află operele. Șefa lor, Roxana Rădvan, spune că tehnicile respective sunt noninvazive, ceea ce este un avantaj uriaș față de anii trecuți. „Nu sunt analize întâmplătoare. Răspund întrebărilor pe care le primim de la arhitecți, geologi, restauratori. Trebuie să oferim soluții după ce înțelegem problemele. E o echipă tânără și inovativă. Toți sunt bine pregătiți, care au lucrat în diverse siteuri din lume. Aparatura pe care o folosim este rară nu doar pentru România, ci pentru Europa de Est. Ne oferă independență și informații importante.
Sunt tehnici care operează în cea mai mare măsură noninvaziv sau contactul este minim. Este bucuria noastră de a lucra cu tehnici optoelectronice care ne oferă șansa de a colecta informații prin metode precise. Raza laser ne ajută de fiecare dată să strângem aceste informații extrem de precise”, a menționat reprezentanta Institutului Național de Optoelectronică.Toate informațiile de acum vor fi corelate cu cele strânse la expertizele din anii anteriori și așa se va putea întocmi până în toamnă un proiect menit să ajute autoritățile să întrețină și să conserve cât mai bine operele de la Târgu-Jiu. Șeful Centrului „Constantin Brâncuși”, Doru Strâmbulescu, dă asigurări că la începutul toamnei la operele din cele două parcuri vor fi făcute lucrări de conservare menite să le ajute să treacă mai ușor peste perioada de iarnă. „Monitorizarea o face o echipă complexă de specialiști. În baza acestui program vom avea o schemă de lucru atât pentru operele din piatră, cât și Coloana. Se lucrează la proiectul de protecție și gestiune a monumentelor, necesar pentru includerea operelor în patrimoniul UNESCO. Spre toamnă sper să fie finalizat proiectul de conservare, restaurare, prin care operele să fie conservate și restaurate acolo unde e cazul. Avem pentru această toamnă un proiect de intervenție de urgență pentru operele din piatră. Cred că în iarnă le vom vedea în bună stare”, a menționat Doru Strâmbulescu. Lucrările de monitorizare a operelor se vor încheia la sfârșitul săptămânii, după care specialiștii se vor retrage de pe teren în birouri pentru a pune cap la cap informațiile obținute în această perioadă la Târgu-Jiu.
Gelu Ionescu



Cititi tot articolul