Sumă importantă de bani obţinută de Direcţia Silvică Gorj, în urma cesionării dreptului de colectare a trufelor din pădurile aflate pe raza ocoalelor silvice din judeţ. Contractul a fost încheiat pentru o cantitate de patru tone de trufe, Direcţia Silvică Gorj primind banii în avans.
„Direcţia Silvică Gorj a organizat licitaţie pentru cesionarea dreptului de recoltare a trufelor de pădure. S-au prezentat trei firme şi am reuşit să adjudecăm cesionarea dreptului de recoltare la firma câştigătoare pe o cantitate de patru tone şi cu o valoare de 100.000 de euro. Banii au fost achitaţi în avans, contractul fiind valabil până la sfârşitul anului”, a anunţat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj. Trufele reprezintă o specie de ciuperci comestibile, care cresc în pădure, în pământ, la o adâncime cuprinsă între 5 şi 40 de centimetri, pe rădăcinile unor specii de arbori. „Noi suntem foarte mulţumiţi, să obţii atâţia bani pe ceva care nu se vede, care este sub pământ… Acum, noi trebuie să le asigurăm celor care au câştigat licitaţia condiţiile ca să poată recolta în voie trufele din pădurile proprietate publică a statului, să nu fie deranjaţi de alţii care vin să culeagă şi nu au contract cu noi”, a mai declarat Cârstoc.
Câştigătorul licitaţiei este o asociaţie de firme din zona Novaci. Trufele se culeg cu câini dresaţi, care adulmecă şi scurmă până dau de cuibul de ciuperci. Preţul unui kilogram ajunge şi la câteva mii de euro.
O nouă licitaţie
Direcţia Silvică Gorj va organiza o nouă licitaţie pentru cesionarea dreptului de recoltare a peste 150 de tone de ciuperci comestibile. Este vorba de hribi, gălbiori, ghebe, iuţari, zbârciogi şi bureţi de spin. Preţul este de 1.500 de lei/tonă, fără TVA. „Nu avem contracte încheiate, urmează să mai organizăm o nouă licitaţie, pentru că nu s-a prezentat nimeni”, a mai spus Cârstoc.
În plus, Direcţia Silvică a reuşit să recolteze şi să valorifice 19 tone de muguri de pin în stare verde, pentru care a obţinut suma de 40.000 de lei.
I.I.