Prima școală din comuna Bengești-Ciocadia, construită în anul 1916, va fi transformată în cămin pentru persoanele vârstnice. Lucrarea a fost scoasă la licitație, pentru o sumă de 600 de mii de lei. „Am ținut morțiș să fac ceva acolo, fiind vorba despre prima școală a comunei”, ne-a declarat primarul Victor Geogia.
Centrul comunitar de incluziune socială ar putea găzdui circa 200 de bătrâni din localitate. Investiția se derulează cu fonduri europene și presupune lucrări de reabilitare și dotare a centrului de zi.
„Finanțarea este pe fonduri europene, dar avem o cofinanțare cam mărișoară, însă sperăm că în doi ani, cât va dura lucrarea, să facem rost de bani. Să avem însă norocul ca licitația să nu fie contestată, pentru a putea începe cât mai repede lucrările. Centrul este unul excepțional de bun și este destinat, în special, bătrânilor. Va fi un centru de zi, pot veni bătrânii să-și petreacă timpul liber, să se recreeze, să facă tot felul de activități. E și un părculeț acolo, mai jos e și un teren de minifotbal”, a declarat primarul Victor Geogia.
Primar: A fost foarte greu
Primarul din Bengești-Ciocadia spune că a obținut cu greu aprobările pentru a schimba destinația fostei unități de învățământ, mai ales că imobilul este și monument istoric. Clădirea are nevoie însă de lucrări de reabilitare. „Este o fostă școală, prima școală a comunei, din satul Bălcești, construită în anul 1916. Imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare. Am ținut morțiș să fac ceva. Eu nu am apucat să învăț carte acolo, fiindcă se construise școala nouă”, a mai precizat Geogia.
Școala a funcționat până în anii ‘78, apoi a fost transformată în ateliere școlare. „Se montaseră bancuri, elevii făceau practică, așa era pe vremuri. A mai funcționat 4-5 ani, după care s-a închis. De prin ‘84 nu a mai funcționat, și e păcat, pentru că are o arhitectură veche, frumoasă, cu cupole. Noi am păstrat în noul proiect și arhitectura. Dar vă spun că a fost foarte, foarte greu. Clădirea a fost declarată monument istoric și a trebuit să luăm toate aprobările, și nu a fost deloc ușor”, menționează edilul din Bengești-Ciocadia.
Contestații și piedici
Firmele interesate de lucrare pot depune oferte până pe data de 30 mai. „Să sperăm că nu o să conteste nimeni licitația și o să putem demara lucrarea. Noi am mai avut o problemă cu reabilitarea unui cămin cultural. A fost o singură firmă participantă, nu a îndeplinit condițiile și a fost descalificată, dar ne-a contestat și probabil că o să ajungem cu ea în instanță. Până atunci ne țin încurcați”, s-a plâns primarul Geogia.
IRINA IRINOIU