O judecătoare de la Novaci a încurcat borcanele, condamnând pentru alcoolemie o profesoară judecată pentru conflict de interese! Fosta directoare a școlii din Bălcești, achitată după patru ani


Caz fără precedent în justiția gorjeană, după ce o judecătoare de la Judecătoria Novaci, transferată între timp din instituție, a dat o sentință pentru alcoolemie, într-un dosar penal de conflict de interese. Mai mult, magistratul a condamnat cadrul didactic, acuzat la nouă luni de închisoare cu suspendare, pentru o faptă pe care acesta nu a comis-o. Sentința din 2017 a Judecătoriei Novaci a fost anulată de Curtea de Apel Craiova, care a trimis dosarul spre rejudecare, considerând că inculpatei i s-au încălcat toate drepturile procesurale. Luni, o altă instanță de la Novaci a achitat-o pe Roxana Bălcescu pentru conflict de interese, asta după patru ani și jumătate de procese în care aceasta s-a apărat de acuzele nefondate la adresa sa, perioadă în care a renunțat la funcția de conducere, iar mama sa la postul obținut prin concurs.

,,La stabilirea și individualizarea pedepsei, instanța urmează a avea în vedere criteriile generale de individualizare ale pedepsei, reținând în acest sens, în primul rând, nivelul alcoolemiei din sânge pe care o avea inculpatul, faptul că acesta a condus pe un drum public..”-fragment din sentința Judecătoriei Novaci în dosarul penal nr.2043/267/2016.
Roxana Bălcescu a fos director în perioada 2014-2015 al școlii din Bălcești, comuna Bengești-Ciocadia, dar și-a dat demisia urmare a dosarului penal care i-a fost întocmit în 2015 pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. Asta, în urma denunțului făcut de o fostă angajată a școlii, Ionela Blendea, dosarul ajungând până la DNA. Directoarea a fost însă achitată pe 24 iunie 2019 de o instanță a Judecătoriei Novaci dar după patru ani și jumătate de procese. Mai mult, femeia a avut ghinionul ca, în 2017, o instanță a Judecătoriei Novaci să o condamne la nouă luni închisoare cu suspendare, pe motivul aberant că i s-ar fi găsit în sânge o alcoolemie ridicată. Mai exact, judecătoarea de la Judecătoria Novaci a încurcat dosarele, sentința primită de cadrul didactic neavând nimic în comun cu alcoolemia. Cu toate acestea, Roxana Bălcescu a fost condamnată pe 8 martie 2017 la nouă luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere pe 2 ani, interzicerea unor drepturi și muncă în folosul comunității.
,,O. Roxana va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Bengeşti Ciocadia sau Primăriei Bumbeşti Piţic, pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare”, a precizat, la acel moment, instanța de judecată. Eroarea a fost văzută doar în motivarea sentinței, adică după 40 de zile de la primirea condamnării de către cadrul didactic. Abia atunci aceasta a realizat că a fost condamnată pentru o faptă pentru care nici măcar nu fusese acuzată.

Rejudecare urgentă
Dosarul a revenit însă la Judecătoria Novaci abia după ce Curtea de Apel Craiova a anulat sentința penală inițială, pe motiv că inculpatei i s-au încălcat toate drepturile procesuale, judecătorii din Bănie realizând eroarea judecătorului de fond.
La doi ani și trei luni de la sentința șocantă, o altă instanță a Judecătoriei Novaci, se pronunță pe acest dosar achitând inculpata de acuzele care i s-au adus. Sentința poate fi atacată cu apel de către procurorii Parchetului Novaci. Sentința este dată însă de un alt judecător al instanței novăcene. Acesta vede eroarea colegei sale și o absolvă pe inculpată de orice vină, profesoara fiind achitată pentru conflictul de interese pentru care a fost acuzată, fapt însă care nu-i mai aduce și funcția înapoi.

Pentru că mama ei a câștigat un concurs de îngrijitor…
Trebuie menționat că acuzele la adresa fostei directoare sunt că aceasta s-ar fi folosit de funcția de conducere a unității de învățământ pentru a-și favoriza mama, angajată la acel moment îngrijitor în unitate. Atât directoarea, cât și mama ei au renunțat însă la pozițiile deținute în 2016 în școală, fiica la funcția de conducere, iar mama la post. Totul urmare a acuzelor și cercetării Roxanei Bălcescu.
Reclamanta în schimb și-a abandonat locul de muncă în 2015, după care a făcut plângere penală care stă la baza dosarului judecat la Novaci, afirmând că ea ar fi fost dată afară de directoarea școlii. În postul reclamantei, CA-ul școlii, în urma unui concurs publicat în Monitorul Oficial, a fost angajată mama directoarei Roxana Bălcescu.În prezent, inculpata achitată de instanță este simplu cadru didactic în cadrul școlii din Bălcești, comuna Bengești-Ciocadia. Avocatul, care a apărat-o pe Roxana Bălcescu, este fostul procuror Dan Voinea.
ANAMARIA STOICA



Cititi tot articolul