Never say never



Politica dusă la nivel național nu este cu mult diferită față de cea la nivel local, doar subiectele de interes sunt cele care fac întotdeauna diferența. Cu alte cuvinte, ceea ce nouă ni se pare a fi un capăt de țară, 200 de km mai încolo este considerat a fi un fapt divers, de cele mai multe ori lipsit de importanță.

Când este campanie electorală însă, lucrurile o iau razna rău de tot pretutindeni în țară, spiritele se înfierbântă și tot spectrul politic ia foc. Politicieni care abia de pot încropi un proiect legislativ care să și fie suficient de coerent pentru a ajunge la stadiul de lege promulgată, încep și își dau cu părerea oricând, oriunde, pe orice subiect, întrebați sau neîntrebați.

Se strigă din toți rărunchii: „Demisia!”. Ecoul răspunde întotdeauna, invariabil, indiferent cine este cel căruia i se cere demisia: „Niciodată!”. „Incompetentule!”, după care iar se aude: „Niciodată!”. Și în toată hărmălaia asta generală, apar mercenarii tocmiți să înfierbânte atât cât pot un cartof vechi, pentru a vedea mai apoi cine se frige încercând să-l mănânce de pe unde îl aruncă ei. Pentru că dacă nu curge apă la robinet, e imposibil să nu curgă prin vreun acoperiș, pe unde probabil că picura și înainte de campania electorală.

Se mizează la greu pe naivitatea oamenilor, pe lipsa educației civice și politice din rândul unei societăți care, de cele mai multe ori, își alege cele mai nepotrivite momente pentru a înțelege exact pe dos democrația. Pentru că trebuie să recunoaștem, românul de rând (și nu numai) este încă tributar medievalei mentalități potrivit căreia șeful județului este un soi de vătaf, care pocnește din bici în stânga și-n dreapta, numind și destituind pe cine vrea el, când vor mușchii lui.

Oamenii de genul acesta își închipuie, iar mercenarii și politrucii îi încurajează să creadă astfel, că pentru acela care ține în mână frâiele județului, legile statului român nu există, că el poate face și desface totul după bunul său plac, funcție de cum i se aliniază sau nu planetele la intrarea în Palatul Administrativ.

Bineînțeles că nici vorbă să fie astfel. O știu cu toții, dar interese diferite îi fac pe oameni să interpreteze diferit, uneori, același cuvânt, darămite un ditamai textul de lege.

Campania aceasta va trece și vor veni iarăși altele și veți vedea că totul va fi la fel ca acum, așa cum s-a mai întâmplat în atâtea alte campanii electorale de până acum. Peisajul va fi reînsuflețit de aceleași animăluțe, de aceleași strigăte, de aceeași scălâmbăială toxică. Poate doar ecoul va mai învăța câteva cuvinte noi, cum ar fi, de exemplu, că niciodată nu trebuie să spui… niciodată.

Cristina Petrovici

Articolul Never say never apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul