Producția de mure din această vară se anunță a fi una foarte bună, doi dintre cei mai mari producători din județ declarând că aproape toată cantitatea va fi vândută în Capitală sau chiar la export, pe piețe din Occident. Ionel Burtea are la Țicleni una dintre cele mai mari plantații de acest gen, în anii trecuți el reușind să își convingă părinții să renunțe la culturile de grâu și porumb pentru a pune în pământ muri.
Soiul este unul special, fără țepi și cu fructe foarte mari și gustoase. Afacerea începută acum câțiva ani pe o suprafață mică de teren ocupă în prezent hectare bune, iar producția este una nesperat de mare. „E primul an de maturitate a plantelor și reușim să obținem undeva la 10 tone de fructe pe hectar. Avem aici 5 hectare doar pe această suprafață care până în urmă cu câțiva ani era plină de mărăcini. Avem piață de desfacere pentru că avem produse de calitate. Avem și propria procesare, dar vindem și către alți procesatori. Primele fructe coapte merg către marile magazine din Capitală, iar în vârful de sezon vor intra și la procesare. Pe acest teren era pârloagă înainte. Acum ne bucurăm de o producție foarte bună de mure. Soiul pe care îl cultivăm este achiziționat de la institutul de la Mărăcineni, e o specie din Canada aclimatizată foarte bine la noi. Nu are țepi, iar producția pe fir, pe butaș e de 5 kilograme”, spune Ionel Burtea.Fermierul din Țicleni nu se mulțumește însă doar cu vânzarea la raft a fructelor proaspete. După ce în anii trecuți a inventat vinul din mure, pentru a valorifica producția de fructe nevândute, acum, împreună cu un asociat, investește într-un depozit de refrigerare la Cojani. Depozitul va fi funcțional în circa o lună, când plantația de cătină va da primele roade pe acest an. E o investiție de circa 200.000 de euro la care se lucrează de zor. La Bustuchin va fi ridicat un alt depozit de acest gen, investiția aparținându-i lui Aparicio Guzman. Spaniolul este cunoscut pentru plantația de șofran de aici, dar are hectare întregi și de mure, pe care le vinde în vestul Europei. Guzman are și el planuri mari pentru următorii ani. Pe lângă extinderea plantației, în această toamnă se apucă de ridicarea unui depozit care să îi asigure păstrarea prospețimii fructelor recoltate de la cooperativa pe care a înființat-o alături de alți zeci de localnici de pe Valea Amaradiei. Recolta bună din această vară îi dă speranțe pentru următorii ani. „Solul de aici este unul cu un potențial extraordinar. Este foarte bun pentru culturile acestea și asta se vede în recoltele bune pe care le obținem. De anul trecut lucrăm la construirea unui depozit frigorific.
Birocrația românească ne-a tot făcut să amânăm termenele de începere a investiției, dar acum sperăm ca în septembrie, cel mai târziu, să începem lucrările la această investiție care se va întinde pe circa 700 de metri pătrați. În comparație cu ceea ce avem noi în Spania este un proiect mic, pentru că acolo avem 40.000 de metri patrați de depozite frigorifice, dar este un început. Am discutat cu partenerii mei din Germania, Elveția și Spania și avem cerințe pentru 1300 de tone de fructe de pădure. Noi nu ajungem încă la această producție, dar sperăm ca în câțiva ani să fim la acest nivel și până atunci să avem funcțional și depozitul care ne va fi de un real folos”, a explicat spaniolul. Recoltarea murelor de pe plantațiile de pe Valea Amaradiei va începe săptămâna viitoare și toată producția va merge spre export.
Gelu Ionescu