Vasile Moșoiu este posesorul unui teren achiziționat în comuna Drăguțești, în 2001, situat lângă primăria din localitate, dar, proprietarul susține, acum, că este împiedicat să-l folosească pentru demararea unor investiții, chiar de către actualul primar, Ion Popescu. Moșoiu menționează că se simte chiar blocat de actualul edil, pe motiv că, de câte ori are nevoie de documente din instituția publică, i se oprește accesul la acestea. Funcționarii publici ai primăriei refuză, spune Moșoiu, să-i dea actele cerute, pentru că i-ar opri primarul. Mai mult, omul de afaceri susține că, edilul i-ar fi transmis, de mai multe ori, că îi va bloca activitatea pe terenul respectiv. De altfel, primăria se află într-un litigiu cu Moșoiu, la 18 ani după achiziționarea proprietății în cauză. În ceea ce îl privește pe primarul în exercițiu acesta neagă că i-ar pune piedici omului de afaceri și motivează că acesta nu ar fi solicitat ,,ce trebuie” de la instituția publică.
•Popescu: Nu fac abuz în serviciu! Primăria are mai multe procese cu Moșoiu
•Moșoiu: ,,Primăria are cu mine un singur proces de grănițuire! Edilul face abuz în serviciu!
•Conflictul nu este politic! Popescu: Alegerile sunt anul viitor, nu acum!
•Moșoiu: Problemele lui Popescu cu mine sunt de ordin politic pentru că voi candida pentru postul de primar, și astfel, împotriva lui!
•Popescu: Funcționarii publici își fac treaba. Primăria zbârnăie
•Moșoiu: Angajații primăriei lucrează în teroare! Sunt opriți să îmi elibereze actele cerute, deși am fost 7 ani primarul comunei!
În anul 2001, Vasile Moșoiu, devenit în 2008 primar al localității, achiziționează un teren în suprafață de 16.000 de mp lângă primăria din Drăguțești. Aici își deschide un spațiu de agrement, cu sală de evenimente, care funcționează fără niciun fel de probleme până în 2016 când primar devine Ion Popescu. Spațiul este dotat și cu un bazin de înot, actualul primar prestând timp de câțiva ani ca bodyguard la societatea lui Moșoiu. În momentul în care Popescu devine primar, cu sprijinul lui Moșoiu, consilierii PNL votându-l viceprimar cu atribuții de primar, fostul salariat al omului de afaceri schimbă macazul față de fostul său angajator, spune afaceristul. La o lună după numire, Moșoiu primește o amendă de 1000 de lei de la primăria condusă de Popescu pentru că a demontat un gard fără autorizație. Atunci, Popescu i-a făcut lui Moșoiu și o plângere penală, clasată de procurori.
Șicane în lanț!
A doua problemă apare când, Moșoiu solicită de la primărie un certificat de urbanism pentru modernizarea piscinei de la spațiul de agrement, proiect pe care vrea să-l realizeze prin fonduri europene, investiția fiind estimată la 200.000 de euro. În mai 2018, Primăria Drăguțești îi eliberează certificat de urbanism lui Moșoiu pentru a solicita fonduri europene, dar, câteva zile mai târziu îl dă în judecată pentru grănițuire, asta deși afaceristul deținuse 17 ani terenul fără să aibă vreun litigiu cu primăria, vecină a proprietății. ,,Prin acest demers, primarul mi-a blocat obținerea fondurilor europene, începând acest litigiu care este de durată, dar care apare în cartea funciară. Practic, pe un conflict politic, deoarece se teme că voi candida din nou la primărie, m-a oprit să modernizez ștrandul cu fonduri europene. Lucrurile nu se opresc însă aici”, spune acum Moșoiu. Popescu recunoaște că are un litigiu cu Moșoiu, dar susține că i l-a deschis pentru că la rândul său a vrut să realizeze un proiect pe fonduri europene. Moșoiu susține că cele două aspecte nu au nicio legătură una cu alta.
Stopaj și manipulare?!
Pentru a reuși totuși să realizeze o nouă investiție pe terenul în cauză, Moșoiu încearcă în 2019 să dezmembreze proprietatea și să realizeze pe aceasta o stație mobilă de carburanți, o spălătorie auto și un magazin. Evident că, și de această dată, acesta se lovește de aceeași problemă, Primăria Drăguțești. Reușește să facă dezmembrarea, dar primăria are grijă să transmită la OCPI documente false prin care s-a încercat blocarea dezmembrării, mai spune Moșoiu. ,,Primarul a încercat acum, anul acesta, să-mi blocheze dezmembrarea terenului pentru noua afacere. Am reușit, cu ajutorul președintelui CJ Gorj, să opresc intervenția nefavorabilă a primarului Popescu. Am primit în cele din urmă un certificat de urbanism de la primărie, dar, primarul are grijă să mă blocheze pe altă parte. Mai exact, în urmă cu două zile, când m-am dus la primărie să solicit avizul de apă și canal, funcționara Stan Loredana refuză să-mi elibereze documentele legale. Salariata mi-a spus că doar cu acceptul primarului voi primi actele. M-am dus la Popescu în birou și mi-a spus că el nu vrea să mi le elibereze. Eu consider că dă dovadă de abuz în serviciu, oprindu-și subalternii să-și exercite sarcinile de serviciu”, a completat Moșoiu.
Popescu vrea investitori! Nu de la Moșoiu…
Omul de afaceri susține că prin acest conflict, cu conotații politice evidente, el este oprit să creeze 10 locuri de muncă în Drăguțești, totodată fiind stopată o investiție în localitate de aproape 400.000 de euro. Moșoiu susține că s-a adresat deja autorităților județene din Prefectură și CJ Gorj cerând sprijin în această problemă.
,,Singurul vinovat de situația creată este primarul Popescu, deoarece el este cel care îi determină pe funcționarii publici să nu își facă datoria în cazul meu. A transformat primăria într-un SRL, deși, conform documentelor pe care le dețin, acesta nu a condus în viața sa nici măcar un PFA. Funcționarii sunt slab pregătiți dacă nu știu să răspundă unei documentații întocmite de un proiectant autorizat”, a completat Moșoiu care promite dezvăluiri legate de unele nereguli cu conotații penale din primărie, probând totul cu documente. În replică, primarul Popescu spune că el nu are vreo problemă cu Moșoiu, că s-au întâlnit, dar îl așteaptă, joi, la primărie să regleze situația. ,,Nu a cerut ce trebuia la primărie. Dar dacă vine joi, chiar cu dumneavoastră, va primi ce-i trebuie dacă va știi să ceară. NU am o problemă personală și nici politică cu dânsul. Vreau să vină investitori în Drăguțești”, a specificat primarul spunând că anul viitor sunt alegeri locale, nu acum.
A.STOICA