Ministrul Budăi a înțeles la Târgu-Jiu discriminările din CEO pe grupa de muncă


Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost prezent, ieri, în Gorj pentru o discuție cu sindicatele din CEO și din sănătate, membrul Guvernului venind în județul nostru, după o vizită similară care a avut loc și în Hunedoara. Acesta a răspuns invitației făcute de liderul PSD Gorj, Mihai Weber, de a ajunge la Târgu-Jiu și a discuta cu beneficiarii din CEO un proiect de lege, inițiat de parlamentarii PSD din județ, cel al reducerii vârstei de pensionare pentru mineri.

Ministrul a subliniat că a venit în Gorj, urmare a solicitării lui Weber și a președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, pentru a discuta cu liderii de sindicat despre problemele din sănătate și CEO pentru un proiect care să ajute salariații companiei, care fac aceleași meserii, dar numai unii beneficiază de grupe de muncă. ,,Am înțeles că în cadrul CEO sunt lucrători care lucrează pe funcții similare, dar numai o parte beneficiază de grupă de muncă, iar alta nu beneficiază de grupă. Mi se pare o chestiune destul de gravă și, cu siguranță, mă voi apleca asupra acestui lucru. O să îl informez pe domnul Weber cu ce avem de făcut, poate din punct de vedere legislativ ori cu ce trebuie să facă. Luni, va fi la mine și domnul ministru Vișan pentru a discuta ce e de făcut pentru CEO. Este o problemă ca pentru condiții similare persoane diferite să beneficieze de tratament diferit, ca să spun așa. Nu neapărat pe salariu discutăm, cât pe condițiile de muncă și pe reducerea vârstei de pensionare. Sunt persoane, din câte am înțeles, ele trebuie verificate și am solicitat materiale în acest sens, care lucrează în aceleași condiții, dar doar unii beneficiază de grupa a II-a de muncă”, a spus ministrul Budăi.Proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj se află la Camera Deputaților, la Comisia de Muncă și va necesita anumite ajustări, a explicat și Weber.

Excedent la fondul de pensii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, de asemenea, la Târgu-Jiu, că nu poate răspunde cu da sau nu la întrebarea dacă sunt bani la buget pentru plata pensiilor „din respect pentru părinţii şi bunicii noştri”. El a spus că în trimestrul doi din 2019 s-a înregistrat un excedent la fondul de pensii. Este vorba de 218 milioane de lei. „Nu răspund cu da sau nu. Pot spune da simplu, dar eu zic că merită o discuţie foarte serioasă acest subiect. Am explicat şi nu o să obosesc să explic foarte clar, din respect pentru părinţii şi bunicii noştri, cum le spun eu, pentru că au nevoie, din partea autorităţilor să aibă această siguranţă a zilei de mâine, aşa cu pensiile încă mici pe care le avem în România. Suntem în situaţia în care, în 2017, am avut un deficit la fondul de pensii de aproximativ 18 miliarde de lei. Suntem în situaţia în care în 2018, deficitul a scăzut extrem de mult, spre 4,2 miliarde lei. Am spus eu la un moment dat, spre zero. E un salt foarte mare, de la 18 la 4, de aceea mi-am permis această comparaţie. Suntem în situaţia, într-adevăr, în care în primul trimestru al anului 2019 încă avem deficit la pensii, dar iată că excedentul pe trimestrul doi deja este de 218 milioane de lei, deci uşor, uşor creşte aici”, a declarat Marius Budăi. Ministrul a precizat că în România 6% din PIB se foloseşte pentru plata pensiilor, cu mult sub media înregistrată în Uniunea Europeană.„Suntem în situaţia în care cu peste 300 de miliarde a crescut Produsul Intern Brut al României, din 2016 până în prezent. În acest an, Produsul Intern al României atinge valoarea de o mie de miliarde, peste o mie de miliarde, 1031 chiar. E premieră pentru România să avem peste o mie de miliarde de euro Produsul Intern Brut al României. Mai mult de atât, suntem în situaţia în care 6% din Produsul Intern Brut se foloseşte pentru plata pensiilor, ori media Uniunii Europene e aproape de 13, deci noi suntem de două ori sub media Uniunii Europene. Toate aceste cifre, coroborate cu estimările de creşteri pe viitor ale Produsului Intern Brut, ne îndreptăţesc să credem, şi mai ales ceea ce s-a întâmplat în 2017-2018. Am avut parte de declaraţii iresponsabile, le-am spus eu, din partea colegilor din opoziţie, care spuneau că nu o să mai plătim pensile şi salariile chiar din 2017. Ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul Muncii.Legea privind sistemul public de pensii a fost promulgată, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021. Şeful statului a declarat că înainte de a promulga Legea pensiilor a discutat cu premierul Viorica Dăncilă care l-a asigurat că a fost făcută o analiză şi există bani pentru majorările de pensii.
A.S.



Cititi tot articolul