
Mai multe magazine
alimentare, măcelării și carmangerii au fost aspru sancționate cu amenzi de
zeci de mii de lei de către inspectorii sanitar-veterinari. Un magazin
alimentar, din municipiul Motru, a fost amendat cu 12.000 lei pentru că în
incinta unităţii era depozitată în vederea comercializării o cantitatea de 133kg.
carne de oaie neexpertizată. Pe carne nu era aplicată marca de sănătate care să
dovedească faptul că animalele au fost abatorizate într-o unitate autorizată
sanitar-veterinar. Pe lângă amendă, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare
Gorj au confiscat carnea în vederea neutralizării.

„Aparatura frigorifică şi tehnologică era neigienizată“
De asemenea, o
carmangerie din Rovinari a fost amendată cu 10.000 de lei, întrucât aparatura
frigorifică şi tehnologică era neigienizată. „A fost identificată cantitatea de
83 kg carne de capră, care nu era expertizată sanitar-veterinar. Sancţiune
complementară: aplicarea stării de reţinere oficială asupra cantităţii
respective. S-a stabilit ca această cantitate să fie dirijată către o unitate
de neutralizare a SNCU de origine animală“, a spus Nicolae Călescu,
directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Gorj.
O măcelărie, din Târgu Jiu, a fost sancționată
cu 10.000 de lei, pentru că, la momentul verificării, în camera de refrigerare
au fost găsite pachete cu ceafă de porc preambalată aşezate direct pe paviment.
O altă măcelărie a primit o amendă în același cuantum tot pentru că produsele
din carne erau așezate pe jos în lăzi P.V.C. Aici s-a mai constatat că nu se
întocmesc grafice de monitorizare a temperaturii de depozitare a cărnii
proaspete refrigerate, iar personalul care manipulează carnea şi produsele din
carne nu deţine echipament complet de protecţie sanitară.
Un magazin
alimentar a fost sancționat cu 10.000 de lei pentru că a fost găsită o navetă
P.V.C. cu carne de pasăre amplasată direct pe paviment, în spaţiul de
comercializare, iar chiuveta destinată igienizării şi spălării mâinilor a fost
demontată în timpul unei igienizări .
Un magazin
alimentar a fost amendat pentru mizerie. „La momentul verificării, suprafeţele
murale prezintă acumulări de mizerie şi sunt afumate din cauza sursei de
încălzire; starea generală de igienă a ustensilelor ce vin în contact cu
produsele alimentare este precară; pâinea se comercializează în sistem de
autoservire a consumatorilor din raftul cu produse, fără utilizarea mănuşilor
de protecţie sanitară“, a mai precizat Nicolae Călescu.
Articolul Magazine și măcelării, amendate pentru mizerie. Carnea era depozitată direct pe jos apare prima dată în Impact In Gorj.