Lucrările din Parcul Național Defileul Jiului, în atenția președintelui Iohannis


USR salută decizia preşedintelui Iohannis de a retrimite în Parlament, pentru reexaminare, legea care declară amenajările hidroenergetice drept ,,lucrări de interes public major”.

La începutul săptămânii trecute, senatorii USR i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în acest sens, argumentând că ,,Legea pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică”, prin care se declară lucrările de amenajare hidroenergetică drept ,,lucrări de interes public major” ar trebui reexaminată atât sub aspectul legalităţii, cât şi al oportunităţii sale. Demersuri similare au făcut şi reprezentanţi ai societăţii civile din domeniul protecţiei mediului.
,,Retrimiterea la Parlament, pentru reexaminare, a acestei legi reprezintă o recunoaştere a eforturilor constante de apărare a naturii duse de societatea civilă, de USR şi de toţi cei care consideră că interesul major real al cetăţenilor români este protejarea mediului, nu distrugerea lui. Acest lucru este prevăzut expres în Directivele Europene, iar invocarea interesului public major de către PSD şi ALDE pentru a distruge mediul este doar o altă şmecherie distructivă specifică celor două partide, care au ales să reprezinte în Parlament grupurile obscure care au pus România pe butuci, nu pe toţi cetăţenii acestei ţări”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu. Potrivit acestuia, legea este una cu dedicaţie pentru proiecte declarate ca fiind ilegale de către Justiţie, cel mai cunoscut fiind cel din Parcul Naţional Defileul Jiului, a cărui finalizare ar duce la distrugerea iremediabilă a acestei zone protejate. ,,Din discuţiile pe care le-am avut în Comisia pentru Mediu de la Senat, la care au fost prezenţi şi iniţiatorii, a rezultat, dincolo de orice dubiu, că legea a fost iniţiată pentru proiectul Hidroelectrica de pe Jiu. Practic, e vorba de promisiunea pe care parlamentari PSD şi ALDE din Gorj şi Hunedoara au făcut-o celor de la Hidroelectrica, după ce proiectul a fost declarat ca fiind ilegal, că vor găsi ,,o soluţie” pentru a ocoli decizia Justiţiei. Modul în care legea a fost redactată deschide, însă, calea distrugerilor pe multe alte râuri din România şi în multe arii naturale protejate, printr-un artificiu sinistru: declararea discreţionară ca fiind ,,de interes public major” a unor proiecte distructive pentru mediu, dar profitabile unor diferite grupuri de interese din jurul PSD şi ALDE”, a precizat Mihai Goţiu. În opinia senatorilor USR, actul legislativ încalcă flagrant mai multe directive europene de mediu, implicit şi a articolului 148 din Constituţie, în care se statuează că legislaţia comunitară este prioritară celei naţionale. USR s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva proiectului de lege, inclusiv în Parlament, senatorii USR opunându-se adoptării actului normativ în Comisia de Mediu. Legea a fost adoptată rapid, în sesiunea extraordinară a Parlamentului de la începutul acestei luni. După adoptarea acesteia, reprezentanţi ai societăţii civile, prin intermediul platformei Declic, activişti de mediu şi senatorii USR i-au solicitat preşedintelui să nu o promulge şi să o trimită la reexaminare, lucru care s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute.
I.M.



Cititi tot articolul