Discriminare! Angajații de la termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II nu vor beneficia de legea care prevede pensionarea cu patru luni mai devreme pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite. Slujbele lor nu mai sunt încadrate, de mai bine de 10 ani, în grupa a doua de muncă, deși lucrează în aceleași condiții ca și energeticienii de la Rovinari. Sindicaliștii din CE Oltenia cer noi măsurători de noxe și zgomote în aceste termocentrale, pentru reîncadrarea locurilor de muncă.
Totuși, modificarea legii pensiilor este de bun augur pentru opt mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia.
„De 20 de ani, pentru salariații care lucrează în condiții deosebite, că nu e vorba doar de colegii care lucrează în CE Oltenia, nu s-a făcut nimic, în sensul de a îmbunătăți ieșirea la pensie cu reducerea a mai multor ani de pensionare. E singura dată când se face ceva pentru colegii din condiții deosebite. Legea, față de proiectul inițial făcut de FNME, are o mică problemă. Am vrut să includem și colegii care sunt discriminați. Sunt colegi la Termocentrala Rovinari care și-au păstrat, prin grija sindicatului de acolo, condițiile deosebite și după celebrii ani 2005-2007 și sunt alți colegi de la Turceni, Ișalnița, Craiova, care le-au pierdut, pentru că nu a fost nicio implicare din partea sindicatelor de acolo pentru a păstra condițiile deosebite”, a spus Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Noi măsurători în termocentraleLiderul de sindicat Nelu Roșca, de la Roșiuța, susține că proiectul inițiat de sindicatele din CE Oltenia și parlamentarii PSD de Gorj a fost „golit de conținut” în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, menținându-se astfel discriminarea între angajații din compania energetică. „Din proiectul inițial, la Comisia de Muncă de la Camera Deputaților, prin intervenția domnului Dan Vîlceanu, s-a golit de conținut acest proiect. Noi am considerat, pentru a elimina discriminarea din cadrul CE Oltenia, că trebuie reîncadrate în condiții deosebite acele locuri de muncă care au condiții similare de muncă. Iar noi, pentru chestiunea asta, am venit cu un aliniat la acest proiect de lege tocmai pentru a putea cere, împreună cu angajatorul, către ITM, solicitări de măsurători pe acele locuri de muncă, pentru reîncadrarea lor. Eliminând acest articol în Comisia de Muncă, noi nu mai putem face această chestiune, lucru care menține, în continuare, discriminarea între salariații Complexului Energetic Oltenia”, a spus Nelu Roșca, lider de sindicat la Cariera Roșiuța.
Vicepreședintele FNME îi sfătuiește pe reprezentanții salariaților din cele trei termocentrale să se adreseze Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. „Dacă aș reprezenta salariații din Dolj și Turceni, eu aș face o adresă către Consiliul Discriminării, pentru că este o discriminare care nu este normală în rândul salariaților din CE Oltenia”, a mai spus Roșca.
PSD: Lucrăm la un alt proiect
Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, a anunțat că se lucrează la un nou proiect de lege, care să rezolve și situația salariaților de la cele trei termocentrale. „Această lege a ieșit într-o formă mulțumitoare, dar mai urmează și alte modificări. Trebuie să le facem, ca să beneficieze de aceleași condiții și angajații din cele trei termocentrale. Urmează alte inițiative care deja s-au discutat și care vor mulțumi pe toată lumea. Se lucrează la un alt proiect, care va fi depus în regim de urgență, și sperăm să treacă”, a spus parlamentarul de Gorj.
I.I.