Un lider de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia trage un nou semnal de alarmă în legătură cu situaţia grea în care se află compania energetică. „Guvernul chiar vrea să ne lase să murim, fără să facă nimic!?”, se întreabă retoric Manu Tomescu, reprezentantul Sindicatului Energia Rovinari. Preţul de 28 de euro al certificatului de CO2 generează deja nelinişte.
„Noi, minerii şi energeticienii din C.E. Oltenia, am ajuns azi să plătim 42% din munca noastră numai pe certificate CO2. Adică peste 1,4 miliarde lei în fiecare an, raportat la costul actual al unui certificat de carbon, taxă pe fiecare megawatt produs de noi. Chiar dacă C.E. Oltenia produce astăzi energie curată în urma investiţiilor de peste un miliard de euro de la înfiinţare (bani doar din munca noastră), şi chiar dacă sunt respectate limitele de poluare prevăzute de legislaţia în vigoare, CE Oltenia plăteşte anual taxe la fondul de mediu (tot din munca noastră), raportat la producţia realizată, de aproximativ patru milioane de lei în fiecare an”, spune liderul de sindicat din Termocentrala Rovinari.
Birul certificatelor de CO2
Mai mult, de la înfiinţarea CE Oltenia şi până în prezent, minerii şi energeticienii au plătit numai pe „birul certificatelor de CO2” aproape patru miliarde de lei. „Noi, minerii şi energeticienii din C.E. Oltenia, suntem obligaţi în continuare să cumpărăm din munca noastră certificate verzi în valoare de circa cinci milioane de euro anual, deşi marii consumatori de energie din România au fost scutiţi, cu excepţia CE Oltenia, care este al treilea mare consumator de energie din ţară, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Plătim din munca noastră taxa pe apă, certificate CO2, certificate verzi, redevenţe şi alte multe taxe pe care alţi producători de energie electrică nu le plătesc, iar guvernanţii vin şi ne povestesc tot felul de aberaţii despre concurenţă, piaţă liberă, management eficient cu reduceri de costuri pentru rentabilizarea companiei etc. Cu alte cuvinte mai simple, dacă noi, minerii şi energeticienii din C.E. Oltenia, producem 2 lei, suntem obligaţi să plătim taxe de 3 lei! Iar guvernanţii noştri lasă în continuare aceste biruri copleşitoare puse pe munca noastră”, conchide Manu Tomescu. Compania energetică are de cumpărat milioane de certificate doar pentru producţia din primele şase luni ale anului.
I.I.