Inspectorul Ungureanu a câștigat procesul cu ITM Gorj! Instituția, obligată să-l reîncadreze pe post și să-i plătească salariul pe un an

https://gorjeanul.ro/


După un proces care a durat aproape doi ani de zile, inspectorul ITM Gorj, Ungureanu Liviu Constantin, a câștigat la Curtea de Apel Craiova, definitiv, anularea deciziei de destituire care s-a operat în octombrie 2017. Salariatul, mutat între timp la ITM Hunedoara, deoarece, spune el, nu a putut să lucreze cu inspectorul-șef George Romanescu, acesta refuzând să-i dea vechiul loc de muncă motivând că i l-a desființat, a obținut nu numai reîncadrarea pe postul în cauză, ci și salariile pierdute timp de un an de zile, actualizate cu indicele de inflație. ITM Gorj este obligat de instanță să-i achite angajatului destituit în mod incorect aproape 40.000 de lei, plus cheltuielile de judecată în cuantum de 5700 de lei, sumă stabilită de Tribunalul Gorj și menținută de CA Craiova.

Pe 31 octombrie 2017, Comisia de Disciplină a ITM Gorj a propus inspectorului-șef eliberarea din funcția de inspector de muncă a lui Liviu Constantin Ungureanu, salariat de 10 al instituției, fără abateri disciplinare și doar cu calificative ,,foarte bine” în activitate. Salariatul ajunsese în Comisia de Disciplină chiar la sesizarea inspectorului-șef, conducător care în fața contestației deciziei de către salariatul Ungureanu, acesta a avut un răspuns nefavorabil, cu atât mai mult cu cât chiar Romanescu îl reclamase pe angajat.
Urmare a raportului Comisiei și a deciziei inspectorului-șef, angajatul a fost destituit din funcția publică, obligat fiind să părăsească instituția.
Fostul salariat deschide imediat după decizia lui Romanescu două procese cu instituția, unul de suspendare a efectelor deciziei de destituire pe care o câștigă în octombrie 2018, și o alta de anulare a deciziei, câștigată pe 3 octombrie 2019.Urmare a primei sentințe de anul trecut, a Curții de Apel Craiova, salariatul a fost nevoit să revină la serviciu, adică la ITM Gorj, dar șeful său l-a mutat imediat după revenirea la fostul loc de muncă la un compartiment unde, spune acesta, omul nu lucrase niciodată. După numai 20 de zile de la revenirea în instituție, salariatul ajunge iar în fața Comisiei de Disciplină, urmare a unei noi reclamații a inspectorului-șef, cel din urmă fiind nemulțumit de prestația subalternului său la compartimentul unde acesta a fost mutat. În cele 20 de zile în acest compartiment, angajatul cere în repetate rânduri să revină la fostul loc de muncă, dar este refuzat, în acest timp nefiind ajutat să învețe cum să-și rezolve noile sarcini de serviciu, fapt prevăzut de legislația funcționarilor publici.

Destituit a doua oară
La momentul în care a primit înștiințarea Comisiei de Disciplină, angajatul pleacă în audiență la inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, instituție care conduce ITM-urile din țară. În baza discuției, salariatului i s-a promis un transfer la un alt ITM din țară, pe funcția ocupată anterior și pe postul ocupat înainte de decizie. Practic, promisiunea se realizează în 5 ianuarie 2019, când Ungureanu ajunge la ITM Hunedoara, punct de lucru Petroșani. În tot acest timp, Comisia de Disciplină a ITM Gorj se întrunește în lipsa salariatului și propune pentru a doua oară destituirea lui Ungureanu. Propunerea este înaintată inspectorului-șef de la ITM Hunedoara, noul șef al salariatului transferat de la Gorj, care aprobă recomandarea Comisiei de Disciplină a ITM Gorj. Salariatul este astfel destituit în februarie 2019 pentru a doua oară.Angajatul părăsește instituția pe 6 februarie și inițiază alte două procese cu angajatorul de data aceasta cel de la Hunedoara.Procesul de suspendare a efectelor deciziei de destituire de la ITM Hunedoara este câștigat pe 29 mai 2019. Salariatul revine pe post la Petroșani, unde prestează și în prezent pe postul deținut în cei 10 ani la ITM Gorj.,,Urmare a sentinței din 3 octombrie 2019 voi solicita ITM Gorj să pună în aplicare prevederile acesteia”, a declarat angajatul Ungureanu, pregătit să revină acasă.
ANAMARIA STOICA



Cititi tot articolul