Gândaci în blocul alimentar de la Penitenciarul Târgu Jiu. Control al APADOR-CH



Reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor
Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au făcut un control, în vara acestui an, la Penitenciarul Târgu Jiu. În raportul întocmit sunt constatate o serie de deficiențe
grave. Capacitatea normală a penitenciarului ar trebui să fie de 218 deținuți, însă la momentul vizitei în penitenciar se aflau 302 deținuți, „prin urmare
Penitenciarul Târgu-Jiu se confruntă cu supraaglomerarea. Cu toate acestea,
situația este mai bună față de anul 2016“, se menționează în raport.

Investiție blocată

Construcția
unei noi unități de detenție a fost întreruptă. „În materie de investiții,
penitenciarul nu a finalizat construcția administrativă care era în derulare şi
la vizita din 2016, din cauza unor modificări legislative care au determinat
încetarea contractului. Lucrarea este efectuată în proporţie de 75% şi se va
relua anul viitor. Alte investiții care au fost făcute din 2016: a fost achiziționată
o mașină de spălat, au fost efectuate reparații curente, s-au schimbat toate
saltelele (în 2016 erau doar o parte schimbate), s-a scos un rând de paturi, în
2017 s-au achiziționat paturi noi și s-au schimbat marmitele de la bucătărie.
Conducerea a menționat că nu au fost create spații de deținere noi din 2016. De
asemenea, sistemul video care necesita investiţii şi în 2016 și care are ca scop
şi desființarea foișoarelor de supraveghere nu a fost finalizat din motive
financiare“, se mai arată în raportul APADOR-CH.

Există
intenţia ca în viitor să fie desființată o magazie de la secția exterioară
pentru crearea de 40 de locuri de deținere.

Probleme la blocul alimentar

Reprezentanții
APADOR CH au constatat că pavimentul bloculului alimentar era ud și pe alocuri
lipicioas, tavanul era scorojit și cu igrasie, iar în preajma recipientelor cu
mâncare au găsit
doi gândaci pe pereţi.

„Nicio hotă
nu funcţiona la data vizitei. Conducerea a afirmat că urmărește ca în 2019 să
schimbe sistemul de ventilație care nu face față în prezent. Este necesar în
regim de urgenţă, funcţionarea sistemului de ventilaţie.

În ziua
vizitei, în meniul de prânz era: ciorbă de legume, pilaf de orez cu carne și
mâncare de cartofi pentru diabetici, iar seara urmau să servească mâncare de
dovlecei și griș cu lapte. Câteva bucățele de carne erau împachetate în hârtie,
servite separat de mâncare. Cu toate acestea, reprezentantele APADOR-CH au
observat cantitatea foarte mică de carne și foarte puține porții raportat la
numărul deținuților“, se mai prezintă în raport.

30 de vizite intime pe lună

Cameră
intimă de la Penitenciarul Târgu Jiu este foarte solicitată. „Camera intimă era
dotată corespunzător, cu televizor, așternuturi curate, grup sanitar curat. În
medie sunt 30 de vizite intime pe lună“, se mai arată în raport.

Cele patru
curți de plimbare sunt mici. „Dimensiunile acestora sunt mici având în vedere
că penitenciarul are camere cu 20-30 de persoane care folosesc în acelaşi timp
o curte de plimbare. Din păcate nu există un alt spaţiu disponibil care să
poată fi amenajat ca şi curte de plimbare. Sala de sport este dotată cu 5
aparate sportive, parțial ruginite și uzate“.

Deținuții suferă de o serie de probleme medicale. „Din discuțiile
purtate cu asistentul medical prezent pe tură, cele mai frecvente afecțiuni
sunt tulburările de personalitate, 38 dintre deținuți fiind pe tratament
psihotrop, și cele cardiovasculare (47 de deținuți)“, se prezinte în raport.

În general, reclamațiile
deținuțilorau vizat prezența ploșnițelor, carnea servită este mai degrabă
slăninăꓼ, iar la
stomatolog se fac doar intervenții de urgență.

Articolul Gândaci în blocul alimentar de la Penitenciarul Târgu Jiu. Control al APADOR-CH apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul