Forma în care a trecut legea pentru pensionarea minerilor și energeticienilor. Articolele eliminate!


Raportul Comisiei de muncă pe proiectul de lege care permite pensionarea mai devreme a persoanelor care au muncit în condiții deosebite a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților și urmează dezbaterea în plen. Forma în care a trecut proiectul de comisie nu i-a mulțumit pe liderii sindicali. A fost eliminată prevederea care ar fi permis și energeticienilor de la termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II să se pensioneze mai devreme, dar și articolul care impunea recalcularea pensiilor pentru cei ieșiți deja din producție.

Practic, din tot proiectul a mai rămas prevederea potrivit căreia persoanele care lucrează în condiții deosebite vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat, față de trei luni cât este în prezent. La Complexul Energetic Oltenia sunt opt mii de salariați care se încadrează în această lege, adică minerii din toate carierele și energeticienii de la Rovinari. Cei din celelalte termocentrale au pierdut aceste drepturi acum mulți ani, prin complicitatea unor lideri sindicali cu administrația, deși măsurătorile noxelor, zgomotelor și vibrațiilor pot arăta oricând că acolo nu sunt condiții normale de muncă. Legea nu mai permite încadrarea unor locuri în muncă în condiții deosebite, ci doar prelungirea avizelor existente, dar acest proiect inițiat de parlamentarii PSD Gorj găsise o soluție.

Mai exact, în cadrul aceleiași societăți comerciale, locurile de muncă similare să poate fi încadrate în condiții deosebite, dacă există deja măsurători în acest sens la alte locuri de muncă din companie. “Locurile de muncă dintr-o unitate economică, similare celor încadrate în condiţii deosebite conform alin.(1), vor fi de asemenea încadrate în condiţii deosebite de muncă”, era textul de lege care trecuse de Senat, dar care a fost eliminat în Comisia de muncă din Camera Deputaților. Motivarea comisiei pentru eliminare a fost aceea că “avizul de încadrare a locului de muncă în condiţii deosebite, aviz eliberat de ITM sau de CNCAN, s-a putut efectua până la data de 07.03.2007”.

Un alt articol eliminat din proiect este cel care le-ar fi permis salariaților cu condiții deosebite, care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, să le fie recalculate pensiile. Aici motivarea comisiei de muncă a fost că “Adoptarea măsurilor propuse de proiectul de lege determină majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat, prin creşterea numărului de pensionari beneficiari de reducerea vârstei de pensionare”.

Nelu Roșca – președintele Sindicatului Libera de la Cariera Roșiuța și Eugen Iovan – președintele Sindicatului Energia Turceni au criticat public forma în care proiectul a trecut de Comisia de muncă.



Cititi tot articolul