Firme și primării, amendate pentru gunoaie


Cinci primării din județul Gorj au fost amendate cu suma de 75.000 de lei pentru gunoaiele aruncate la voia întâmplării. Este de amintit cazul comunei Aninoasa, care în mod sistematic a refuzat să încheie contracte de prestări servicii cu un operator de salubritate autorizat.

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Gorj a efectuat, în primul semestru al acestui an, un control tematic privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor. Au fost depistate mai multe neconformități. De pildă, Primăria Aninoasa a tot refuzat să încheie contracte de prestării servicii de salubrizare cu un operator autorizat. „Unitatea Administrativ Teritorială Aninoasa a fost sancționată în acest caz conform legislației în vigoare, fiind monitorizată în continuare pentru ducerea la îndeplinire a programului de măsuri stabilit. Deficiențe în respectarea legislației de mediu în domeniul gestionării deșeurilor au fost constatate și în cazul localităților: Motru, Novaci, Padeș, Albeni, unde, de asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale. În total, au fost aplicate cu ocazia acestui control tematic, pentru nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor, un număr de cinci sancțiuni contravenționale în valoare de 75.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Mediu Gorj.
Pentru nerespectarea obligațiilor privind reducerea cantităților de deșeuri municipale de la an la an și atingerea țintelor anuale de reciclare, mai multe primării nu și-au achitat obligațiile financiare la Administrația Fondului de Mediu, motiv pentru care și în aceste cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 de lei.

Amenzi pentru cinci firme
Deficiențe majore în gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea proprie au fost constatate și la anumite societăți verificate în primul semestru al anului 2019. Au fost sancționate în acest caz cinci firme, cu amenzi în valoare de 55.500 de lei. Dintre acestea, cele mai grave deficiențe s-au constatat la o societate comercială de pe raza localității Bălești, care și-a creat stocuri mari de deșeuri, peste capacitatea autorizată, în vederea reciclării. „În acest caz, comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au procedat la identificarea riscurilor apariției unor incendii, dispunând măsuri în consecință”, mai arată Garda de Mediu.
Activitatea comisarilor de mediu s-a îndreptat și în direcția celor care abandonează deșeuri de-a lungul căilor de comunicație, dar și pe alte terenuri, în special neproductive. S-au efectuat patrulări mai ales în perioade cu afluență turistică ridicată și împreună cu reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Târgu-Jiu s-a reușit în anumite cazuri depistarea celor care au săvârșit astfel de fapte, fiind dispuse măsurile prevăzute de lege.
„Din păcate, în multe astfel de situații nu am reușit să depistăm pe cei care abandonează deșeuri, drept pentru care în conformitate cu legislația actuală obligația de a salubriza terenul a revenit proprietarilor de teren. În situația în care nici proprietarii de teren nu sunt identificați în timp util, s-a cerut unităților administrativ teritoriale să intervină și să salubrizeze terenul”, mai susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj.
Probleme sunt și în ceea ce privește abandonarea deşeurilor din construcţii, în special în zona CET din Târgu-Jiu: „Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii de Mediu s-a autosesizat ori de câte ori a fost nevoie, a intervenit şi a stabilit programe de măsuri de salubrizare, iar în anumite situţii, sprijiniţi şi de Poliţia Locală a Municipiului Târgu-Jiu, s-a reuşit identificarea şi sancţionarea celor care au abandonat deşeuri”.
Un aspect deosebit care se înregistrează la nivelul judeţului Gorj este cel al prezenţei în cantităţi semnificative al deşeurilor de natură textilă rezultate din activitatea de comerţ cu articole textile second-hand. Dacă în cazul tărgurilor organizate în anumite zile din săptămână la nivelul Municipiului Târgu-Jiu se asigură o colectare a acestor tipuri de deşeuri, în zonele de domiciliu al cetăţenilor de etnie romă se constată cantităţi importante de deşeuri de natură textilă abandonate.
I.IRINOIU



Cititi tot articolul