Papa Francisc ne oferă o adevărată «Lecţie de viaţă», când spune tranşant că întotdeauna condiţia de sărăcie nu se exprimă într-un cuvânt, ci devine un strigăt care traversează cerurile şi ajunge la Dumnezeu, deoarece strigătul celui sărac exprimă suferinţa şi singurătatea lui, dezamăgirea şi speranţa lui! Am putea să ne întrebăm, deci, cum se face că acest strigăt, care ajunge dinaintea Domnului, nu reuşeşte să ajungă la urechile noastre şi ne lasă indiferenţi şi reci?, ne transmite Sfântul Părinte în Mesajul pentru Ziua Mondială a Săracilor, iar, noi, creştinii ortodocşi, putem înţelege pe deplin că această a doua călătorie apostolică a unui papă în România marchează o serie de premiere care, până nu demult, păreau la nivelul dorințelor, fiindcă este prima vizită a unui papă care cuprinde atât Capitala, cât și fostele Principate istorice ale României, cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, de asemenea, constituie prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității rome, precum și prima prezență a unui papă, chiar și numai pentru o escală tehnică, la Bacău și Sibiu. Trecând peste prejudecăţile vârstei sale octogenare și a efortului fizic pe care și l-a asumat pentru cele trei zile, Papa Francisc se face pelerin în țara numită cu afecțiune de Sfântul Ioan Paul al II-lea: «Grădina Maicii Domnului», dovedindu-se un pelerin care, în cele din urmă, nu-și propune decât să întâlnească și să cunoască alți pelerini de la periferia geografică a unui spațiu european în căutarea de speranță în credință și într-o unitate sub lumina devizei incitante «Să mergem împreună!» pe calea ecumenismului.
Programul vizitei Papei Francisc în România
Întâlnirile cu președintele, primul ministru, Patriarhul României și Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române, cu vice-președintele Conferinței Episcopilor din România, marchează prima zi a călătoriei apostolice a papei Francisc în România, dedicată în întregime autorităților politice și bisericești din Capitală. Potrivit programului, Sfântul Părinte ajunge la București – Otopeni, vineri, 31 mai 2019, la ora 11.30, iar după primirea oficială de la aeroport, papa merge la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, prin vizita de curtoazie la președintele României și întâlnirea cu primul-ministru. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, Suveranul Pontif prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic, iar cea de-a doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica ortodoxă și încheind cu Biserica catolică. Astfel, la 15.45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei.
Întrevederea cu reprezentanții Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei și a Patriarhului nostru la noua catedrală ortodoxă, pentru rugăciunea «Tatăl Nostru» și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului Sfântului Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sfânta Liturghie oficiată în catedrala «Sf. Iosif» a arhidiecezei romano-catolice de București.
Tot cu o Sfântă Liturghie la sanctuarul Marian de la Șumuleu-Ciuc începe prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie, în cea de-a doua zi din agenda călătoriei apostolice în România, urmând ca în partea a doua a zilei, papa să viziteze dieceza de Iași, pentru o întâlnire cu tinerii și familiile credincioşilor. Aşadar, la ora 9.30, pontiful pleacă de la București cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia, iar, succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează, cum spuneam, Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17.00 papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași, la ora 17, 30 face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le adresează cel de-al șaselea discurs al vizitei, iar în cursul serii, papa se întoarce cu avionul în Capitală.
În cea de-a treia şi ultima zi a vizitei apostolice în România, Sfântul Părinte pleacă de la București cu avionul duminică, la ora 9.00, în direcția Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, unde celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice și recită antifonul marian pascal «Regina Coeli» (“Bucură-te, Regina Cerului”), pentru ca după prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte să aibă o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj, iar în jurul orei 17.00, papa sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Astfel, Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie 2019, la ora 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30, pentru a poposi la reședința sa din Casa «Sf. Marta» din Cetatea Vaticanului.
,,Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate”
În Mesajul adresat poporului român, înaintea vizitei sale apostolice, Papa Francisc a spus: “Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial. Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate, şi le mulţumesc Preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru că m-au invitat şi pentru deplina colaborare. Trăiesc, deja, bucuria întâlnirii cu Patriarhul şi cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu pastorii şi cu credincioşii catolici. Legăturile de credinţă care ne unesc, vin încă de la apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care potrivit tradiţiei a adus credinţa pe pământul vostru. Fraţi de sânge au fost şi în vărsarea sângelui pentru Domnul. Şi printre voi au fost atâţia martiri, chiar în timpuri recente, precum cei 7 episcopi, greco-catolici, pe care voi avea bucuria de a-i proclama martiri. Faptul pentru care au suferit până la jertfirea vieţii este o moștenire mult prea preţioasă ca să fie uitată, o moştenire comună care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea.
Vin între voi ca să mergem împreună, mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi. Ştiu că mulţi pregătiţi vizita mea în acest sens şi vă mulţumesc din inimă! Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune tuturor şi vă dau binecuvântarea mea şi vă cer: Vă rog să vă rugaţi pentru mine. Să ne vedem cu bine!”, a subliniat cu sinceritatea şi cu…francheţea care îl caracterizează, Sfântul Părinte. Nu putem trece peste faptul că atunci când a binecuvântat un grup de circa 500 de pelerini români ajunși la Roma în pelerinaj, cu ocazia Anului Milostivirii, Papa Francisc a subliniat: “A înfăptui milostenia înseamnă a sluji viața și comunitatea! Fiecare dintre noi poate fi ferment de viață și mijloc de comuniune în familia sa, la locul de muncă, în parohie și în grupul de apartenență. Vă invit să fiți în viața zilnică un semn vizibil al milostivirii lui Dumnezeu, care nu lasă pe nimeni în singurătate și în nevoie”.
,,Duhul Sfânt este cel care ne însoţeşte în viaţă, care ne susţine”
,,Întăriți prin rugăciune și prin fapte de caritate, să mergem înainte împreună cu toți creștinii pe drumul spre unitate”, a subliniat Papa, apreciind că ,,Tristeţea nu este o atitudine creştină! Chiar dacă viaţa nu este «un carnaval» şi există numeroase dificultăţi, este posibilă depăşirea lor pentru a merge mai departe, însă este necesar un dialog zilnic cu Spiritul Sfânt, Cel care ne însoţeşte”, iar, observând că tristeţea sufletească este incompatibilă cu a fi sfânt şi cu a fi creştin, Sfântul Părinte ne aminteşte că Duhul Sfânt este Cel care ne ajută să fim în măsură să ducem crucile vieţii, dându-i ca exemplu pe Paul şi pe Sila despre care ne relatează prima lectură din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 16, pentru că “Duhul Sfânt este cel care ne însoţeşte în viaţă, care ne susţine, este «Paraclitul» (Mângâietorul), cuvânt care înseamnă «cel care-mi este alături pentru a mă susţine», pentru a nu cădea, pentru a merge înainte, pentru a-mi păstra tinereţea Spiritului. Creştinul rămâne mereu tânăr! Şi, când inima creştinului începe să îmbătrânească, atunci începe să scadă vocaţia sa de creştin. Sau eşti pe deplin tânăr în inimă, în suflet sau, dacă nu, înseamnă că nu eşti pe deplin creştin! Dar, cum pot rămâne tânăr din punct de vedere spiritual? Există Spiritul Sfânt care te va ajuta în ceea ce priveşte reînnoita tinereţe a spiritului”, a concluzionat Suveranul Pontif, oprindu-se, cum era şi firesc, asupra necesităţii dialogului permanent cu Duhul Sfânt, care ne ajută să mergem mai departe, spunând că în viaţă există şi vor exista suferinţe, precum cele îndurate de Paul şi Sila care, în temniţă, au fost bătuţi cu vergi, explicând că tinereţea spirituală ne face să avem privirea plină de speranţă. ,,Aceasta este tinereţea care te face să vezi mereu speranţa, să mergi mai departe. Însă, pentru a poseda această tinereţe, este necesar un dialog zilnic cu Duhul Sfânt care se află mereu alături de noi. Este marele dar pe care ni l-a lăsat Iisus: acest sprijin care ne face să mergem mai departe”! Parcă amintindu-ne că păcatul îmbătrâneşte sufletul, Papa Francisc a explicat că Duhul Sfânt ne ajută să ne căim şi ne face să privim înainte, îndemnându-ne să vorbim cu Duhul Sfânt, căci el ne va dărui sprijin, ne va ajuta să redobândim tinereţea spirituală şi să depăşim dificultăţile vieţii, îndemnându-ne pe noi, ortodocşii, să înţelegem şi mai bine că la apropiata noastră Sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh, a «Cincizecimii» sau «Rusaliile», trebuie “Să-i cerem Domnului să nu pierdem această reînnoită tinereţe, să nu fim creştini la pensie care şi-au pierdut speranţa (…). Creştinul nu iese niciodată la pensie; creştinul trăieşte, trăieşte pentru că este tânăr, atunci când este un creştin autentic”, ne spune atât de minunat, ca într-o adevărată «Lecţie de viaţă» Papa Francisc, acest inegalabil oaspete de seamă al României!
Profesor, Vasile GOGONEA