DSP Gorj a început verificările la piscinele și ștrandurile din județ


Odată cu debutul sezonului estival, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au dat startul monitorizării bazinelor de înot din județ.

Din fericire, până în prezent, nu au fost depistate nereguli, după cum confirmă Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Din evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj rezultă că, la nivelul judeţului nostru, sunt autorizate din punct de vedere sanitar bazine de înot (ştranduri, piscine) de folosinţă publică în localităţi precum: Târgu-Jiu; Turcineşti; Drăguţeşti; Motru; Ţicleni; Arcani; Turceni – Murgeşti; Târgu-Cărbuneşti; Săcelu.Administratorii băilor publice, ai bazinelor de înot şi piscinelor trebuie să deţină registre în care vor fi înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentraţiile clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei şi de dezinfecţie a bazinelor, precum şi modalitatea de dezinfecţie a bazinelor, inclusiv substanţele dezinfectante folosite. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj confirmă faptul că până în prezent nu au fost depistate nereguli la ştranduri, însă subliniază că acţiunile de control vor continua până la sfârșitul acestei veri. Prin Serviciul de supraveghere a stării de sănătate – Birou igiena mediului şi Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Gorj se monitorizează, în sezonul estival, calitatea apei din bazinele de înot. Ca urmare, se verifică: respectarea normelor igienico-sanitare de funcţionare conform OMS 119/2014 şi se recoltează probe de apă; se verifică dacă unitatea este autorizată sanitar; verificarea execuţiei bazinelor de înot conform normelor igienico-sanitare; ambianţa termică, ventilaţia naturală şi artificială şi iluminatul, bazinelor acoperite vor fi asigurate în aşa fel încât să se evite îmbolnăvirea şi accidentările celor care le folosesc. De asemenea, sunt verificaţi parametrii determinaţi din apa bazinului de înot în cadrul controalelor analitice prin analize de laborator microbiologice şi fizico-chimice şi anume: a) limpezime b) concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 şi 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5 mg/l; c) pH între 7,2 şi 8,2; d) indicatori microbiologici: număr total de colonii ce se dezvoltă la 37 grade Celsius, bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, Pseudomonas aeruginosa; verificarea documentelor de autocontrol.

Semnal de alarmă și pentru caniculă
Tot ca urmare a debutului în forță al sezonului estival, conducerea DSP Gorj a publicat în această săptămână pe site-ul instituției măsuri și recomandări pentru populație în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute. Astfel, în perioada caniculară, specialiştii în sănătate publică transmit populaţiei următoarele recomandări: evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 -18.00; dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă; beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.Pentru a evita creşterea temperaturii în locuinţe, trebuie să închidem ferestrele expuse la soare şi să tragem jaluzelele şi/sau draperiile. „Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.Pentru persoanele vârstnice se va urmări crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi; alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap.
Izabella Molnar



Cititi tot articolul