Drojdia de bere este de fapt o
ciuperca de dimensiuni microscopice numita Saccharomyces cerevisiae. Aceste
ciuperci se găsesc peste tot în natura, în special pe plante și fructe. Ele au
nevoie de zaharuri pentru a se dezvolta. Ciupercile din drojdie dizolvă zaharul
și produc alcool și dioxid de carbon în procesul de digestie. Drojdia este
folosită pentru producția de bere furnizand alcoolul și dioxidul de carbon din
aceasta. În panificație, se formează alcool și dioxid de carbon, alcoolul
evaporându-se în timpul coacerii, iar dioxidul de carbon permițând afânarea
aluatului, astfel înât painea sau prajitura să crească frumos și să devină
pufoase.
Iata cateva dintre motivele
pentru care ar trebui să consumam drojdie:
Reglează glicemia: Drojdia este o
sursa excelenta de minerale și în special crom, un mineral esențial care ajuta
la menținerea unui nivel normal al glucozei din sânge, fiind util pentru
persoanele cu risc de diabet sau care suferă de diabet. Mai conține seleniu,
care este un factor foarte important pentru ca activează enzima antioxidantă
glutation-peroxidaza. Consumul adecvat de seleniu ajută la prevenirea bolilor
de inimă, a cirozei hepatice și a cancerului.
Ajută la slăbit: În drojdia de bere
găsim complexul de vitamine B, adica B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3
(niacin), B5 (acid pantothenic), B6 (piridoxina), B9 (acid folic) si B7
(biotina). Aceste vitamine ajuta la descompunerea carbohidratilor, a grasimilor
și a proteinelor care asigură organismului energie. Deoarece alimentația
actuală a devenit din ce în ce mai neadecvată și mai încărcată de produse cu
valori nutritive foarte scazute, exisă un deficit general de vitamine din
complexul B. Vitaminele B ajută la slăbire prin faptul că participa activ la
arderea grasimilor, în special vitamina B5 sau acidul pantotenic. Deficientele
grave de vitamine din grupul B pot duce la pierderea poftei de mancare, de aici
și mitul conform caruia aceste vitamine stimuleaza apetitul. De fapt, B-urile echilibreaza
apetitul, îl readuc la normal, ba chiar s-a constatat ca vitamina B5 reduce
senzatia de foame la obezi.
Drojdia de bere poate fi folosita
ca energizant și supliment alimentar datorita cantitatii ridicate de proteine,
fiind utila in regimurile de slabire si tot cromul contribuie la reducerea
grasimii corporale.
Revigorează sistemul nervos: Complexul
de vitamine B, dar si seleniul si magneziul din drojdie sustin sistemul nervos.
Terapia cu drojdie de bere are un efect revigorant asupra sistemului nervos,
combatand depresiile si chiar afectiunile grave, precum Parkinsonul sau boala
Alzheimer.
Regleaza problemele de coagulare si intareste oasele: Vitamina
K, bine reprezentata in compozitia drojdiei de bere, intervine in procesul de
coagulare a sangelui si contribuie la formarea osoasa, fiind un factor esential
in procesul de fixare a calciului. Vitamina E mareste rezistenta organismului
la infectii si intervine in metabolismul si functiile diferitelor tesuturi,
organe si sisteme, in procesul de crestere si in cel de coagulare.
Trateaza anemia: Drojdia este
cea mai buna sursa de fier, depasind inclusiv valorile continute in ficat. Se
recomanda in special celor care sufera de anemie sau care obosesc usor. Cura cu
drojdie de bere este indicata nu doar persoanelor anemice, ci si celor care au
probleme de asimilare a mineralelor, in special magneziu si calciu.
Stimulează imunitatea: Vitaminele si
mineralele din drojdie intaresc imunitatea si scurteaza perioada de
convalescenta, drojdia fiind foarte utila ca tratament adjuvant in cazul
racelilor sau al bolilor infectioase, inclusiv hepatite A, B si C.
Tratează psoriazisul si acneea: Cura
cu drojdie de bere este de mare ajutor şi în tratarea psoriazisului. Conform
mai multor studii, drojdia de bere este eficienta ca tratament impotriva
acneei. In plus, consumul de drojdie contribuie la revigorarea
parului si intarirea unghiilor.
Mastile cu drojdie de bere curata pielea in
profunzime, ajuta la repararea si oxigenarea tesuturilor, reduc ridurile, iar
cicatricele vechi dispar fara urme. De asemenea, drojdia actioneaza impotriva
acneei datorita faptului ca vitaminele B2 si B6 din compozitie regleaza
productia de sebum.
Îndepărtează tartrul: Conform
nutritionistilor, putem apela cu incredere la drojdia de bere pentru
indepartarea tartrului si albirea dintilor. Tot ce avem de facut este sa
folosim drojdia de bere (proaspata) pe post de pasta de dinti o data pe zi:
punem pe periuta de dinti o bobita de drojdie si frecam bine dintii cu aceasta,
evitand gingiile, dupa care clatim gura cu apa calduta.
Ce tip de drojdie sa consumam: Drojdia
de bere se gaseste in comert sub forma de drojdie proaspata sau drojdie uscata
la pliculete. Pentru cei carora nu le place gustul drojdiei, se gasesc in
magazinele cu produse naturiste, pastile cu extract de drojdie.
Cum să consumăm drojdia
Drojdia stimuleaza procesul de
crestere la copii, un rol important avandu-l in intarirea oaselor. Doza ideala
pentru copiii cu varste cuprinse intre 8 şi 14 ani este de 2 lingurite pe zi,
timp de 3 saptamani pe luna. Se recomanda repetarea acestei cure de 3-4
ori pe an.
La adolescenti, se recomanda 2
lingurite timp de 10 zile pe luna pentru dezvoltarea intelectului. Mai mult,
vitaminele şi aminoacizii din drojdie combat eruptiile de acnee si tin sub control
instabilitatea emotionala determinata de schimbarile hormonale de la aceasta
varsta.
La adulti, modul de administrare
al drojdiei de bere este urmatorul: in curele de slabire, pentru revigorarea
organismului si tonifierea sistemului nervos se recomanda o cura cu drojdie de
bere in mai multe reprize. Astfel, in fiecare luna, se consuma trei lingurite
de drojdie de bere pe zi, inaintea meselor, timp de 3 saptamani. Pentru boli de
tipul Parkinson sau Alzheimer, doza poate fi crescuta la 4 lingurite pe zi.
O doza de intretinere la adulti,
este de de 1-2 linguri pe zi care pot fi adaugate in mancare sau dizolvate in
suc sau apa, de asemenea timp de 3 saptamani pe luna.
Pentru intarirea sistemului
imunitar se recomanda ca patru zile pe luna sa se consume drojdie de bere
proaspata cu miere de albine. Intr-o ceasca se pune drojdie de bere cat o nuca,
peste care se toarna cantitate egala de miere de albine. Se lasa zece minute,
dupa care se amesteca. Se consuma dimineata si seara, inainte de mese.
Contraindicații/recomandari speciale:
In general, drojdia de bere nu
produce efecte adverse. Durerile de stomac si balonarile sunt cele mai
frecvente efecte secundare. Putem evita aceste efecte secundare consumand
drojdia de bere impreuna cu ceai de chimen sau anason.
Este indicat ca in cura cu
drojdie de bere sa incepi cu o cantitate mica, pe care sa o cresti gradual. In
cazul bolnavilor de diabet este recomandat un control la medic deoarece drojdia
de bere poate schimba modul in care organismul raspunde la zahar. Persoanele
care sufera frecvent de candidoze ar trebui sa evite administrarea de drojdie.
De asemenea, persoanele care sufera de boala Crohn ar trebui sa discute cu
doctorul inaintea administrarii de drojdie.
Articolul Drojdia de bere, beneficii neștiute. Ce boli tratează apare prima dată în Impact In Gorj.