Popica Mădălina este acuzată că a lăsat fără catedră, la începutul noului an școlar, o profesoară care preda la Liceul Teoretic Novaci de trei ani, cu o vechime de 14 ani în munca de dascăl, dându-i cadrului didactic, pe bandă, trei avertismente aberante. Două au avut la bază niște absențe puse la un modul de practică elevilor de la profesională, iar altul a fost motivat de neîncheierea unor medii pentru elevi de la aceleași clase, care aveau, evident, absențe. Cireașa de pe tort, directoarea i-a dat profesoarei și calificativul parțial satisfăcător, punându-i cadrului didactic o pată serioasă pe CV-ul profesional, și asta pentru că respectiva nu ar fi trecut cu vederea activitatea incorectă a elevilor de la Profesională. Directoarea liceului, Popica Mădălina, contestă însă acuzațiile, și motivează că profesoara ar fi meritat tratamentul oferit de școală, obligată să-și reducă orele prin lipsa elevilor de primul an de la școala de meserii.
La clasele profesionale de la liceul din Novaci sunt în jur de 60 de elevi, explică fostul cadru didactic de la Novaci. Liceul are, de asemenea, 40 de cadre didactice care predau atât la învățământ liceal, cât și profesional. Nu este un secret că niciunui director de școală nu îi convine ca elevii de la profesională să rămână repetenți, să absenteze, pentru că astfel s-ar desființa clase și, inerent, posturi pentru cadrele didactice. Din acest motiv, carențele elevilor la clasele respective sunt, în general, trecute cu vederea de cadrele didactice, pentru că acestea sunt directivele trasate invizibil de la vârful conducerii școlii. Astfel se explică faptul că acele cadre didactice ale căror elevi de Profesională au și câte 100 de absențe, motivate parțial, sunt mânghâiate pe creștet de directorul școlii, în timp ce dascălii care pun absențe și nu le motivează intră în colimator. Asta susține că i s-a întâmplat și fostului cadru didactic de la Novaci, ajuns acum să lucreze la o școală din județul Giurgiu, la peste 300 de km de casă, pentru că fosta ei șefă a considerat că trebuie să o pedepsească pentru că a pus absențe. Mai exact, cadrul didactic a primit un prim avertisment în luna ianuarie, când Popica depistează că subalterna a pus mai multe absențe la un elev de la Profesională. Directoarea o bagă pe profesoară în Comisia de Disciplină care decide că aceasta trebuia sancționată cu un avertisment. Contactată telefonic de Gorjeanul, directoarea liceului din Novaci a declarat că măsura s-ar fi datorat absențelor puse tardiv de profesoară, măsura fiind considerată drept ,,corectă” de organul emitent.
Sentință definitivă, aruncată la ,,gunoi”!
Cadrul didactic atacă însă avertismentul la instanța de judecată și câștigă procesul, pe 8 aprilie, definitiv, la Tribunalul Gorj. Sentința nu este luată în calcul de conducerea școlii. Mai mult, pe 22 iulie, pentru același motiv, absențele puse elevului de la Profesională, profesoara B.L. ajunge iar în ,,fața” Comisiei de Disciplină a școlii. Cadrul didactic primește pentru aceeași faptă al doilea avertisment, deși trecuse mai bine de 8 luni de la comiterea presupusei fapte. Să nu mai punem la socoteală că, de fapt, exista o hotărâre definitivă care anulase primul avertisment pe aceeași faptă. Profesoară contestă la instanță al doilea avertisment, procesul fiind în curs de judecată.
,,Al doilea avertisment este pentru aceeași faptă, corect, dar legea ne permite asta. Ea a fost sancționată cu primul avertisment pentru niște absențe puse târziu. Instanța i-a dat câștig de cauză ca formă, s-a anulat decizia pentru că nu s-au scris motivele pentru care persoana a primit avertismentul. Noi, în șase luni, am refăcut decizia. Consider că pentru fapta de atunci am dat astfel un singur avertisment. Apoi, cadrul didactic a mai fost sancționat în august pentru că a refuzat să încheie mediile de la Profesională”, a explicat, ieri, Popica Mădălina, directoarea liceului din Novaci, la cererea Gorjeanul.
Două dintr-o lovitură!
În aceeași zi, profesoara primește și calificativul satisfăcător parțial, de la Consiliul de Administrație, hotărârea fiind nemotivată de organul emitent care știa de avertismentul cu nr.1 și cu nr. 2, al Comisiei de Disciplină a școlii. Calificativul este contestat, de asemenea, la Comisia de Soluționare a Contestațiilor de la nivelul liceului, organism care respinge ca nefondată solicitarea, fără să motiveze într-un fel sau altul de ce a dat această hotărâre. Dacă punem în balanță faptul că primul avertisment este câștigat în instanță de cadrul didactic tocmai pentru că acesta nu a fost motivat, vedem, clar, că în școală se persistă în greșeală. Hotărârile nu sunt, în continuare, motivate. Actul ajunge apoi la instanță, procesul fiind în curs de judecare.
Al treilea avertisment, cu dedicație
În mod șocant, pentru a se înțelege ostilitatea din școala care pregătește generații de elevi, cadrul didactic primește al treilea avertisment săptămâna trecută, pe motiv că profesoara care ceruse să i se aprobe concediul de odihnă aferent anului trecut, în perioada 26-30 august, nu s-ar fi prezentat la activitate. Practic, cadrului didactic în vârstă de 40 de ani i se caută nod în papură pentru ca acesta să înțeleagă că nu mai este dorit în școală.
Comisia de Disciplină îi dă B.L. al treilea avertisment, în timp ce aceasta era în concediu de odihnă. Și acesta urmează să fie contestat. În discuția cu redactorul publicației, directoarea Popica încearcă să explice că nu are nimic cu cadrul didactic, dar și că deciziile luate de ea și de organismele din școală nu au nicio legătură una cu alta, dimpotrivă. Faptele ulterioare contrazic însă, din păcate, cele spuse de conducerea școlii…
Obligată să revină la Liceul Tehnologic din Giurgiu
Urmare a acestui șir de evenimente, profesoara ajunsă prin detașare la Novaci, cu domiciliul în Târgu-Jiu, se vede obligată să revină la Giurgiu, la liceul unde s-a titularizat cu 3 ani în urmă, în Gorj negăsind catedră pe discipline economice și turism. Mai exact, profesoara nu a găsit niciun post liber ca să predea acasă, ci este obligată să plece la 300 de km și să facă naveta de acolo la Târgu-Jiu, pentru numeroasele procese cu școala unde a predat în ultimii ani.
,,Nici acum nu îmi explic ce s-a întâmplat de fapt, după ce în ultimii doi ani am primit calificativ <> de la liceul din Novaci. Problema cu absențele a fost un pretext pentru că, poate, trebuia să vină altcineva în locul meu. Dureros este că unii sunt capabili să-ți distrugă cariera profesională pentru a își atinge scopul meschin. De 14 ani de când predau în învățământ nu mi s-a întâmplat așa ceva, având numai calificative <> și gradul I. În cazul meu s-a făcut abuz de funcție, lucru care ar trebui verificat de anchetatori”, a spus profesoara, care ia în calcul să facă și o plângere penală în această cauză. La auzul celor declarate de fosta subalternă, Popica Mădălina a negat acuzele, spunând că persoana nemulțumită este liberă să acționeze așa cum consideră de cuviință, o parte dintre orele cadrului didactic fiind luate oricum de o suplinitoare trimisă de IȘJ Gorj.
ANAMARIA STOICA
ITM Gorj, control la Liceul Novaci!
Pe 21 august 2019, inspectorii ITM Gorj au făcut un control la Liceul Novaci depistând nereguli. Controlorii au impus liceului să își remedieze deficiențele constatate. Vizavi de control și de deficiențe, directoarea Popica a explicat că în cauză nu s-a găsit nimic grav, altfel școala ar fi fost amendată.