Detalii importante: Deținutul Rostogolea, vizitat în ziua sinuciderii de trei comisii medicale din Penitenciarul Târgu-Jiu! Voiau să-l bage pe tratament psihotrop


• Rostogolea nu a mai ajuns la instanță în ziua sinuciderii
• Comisiile medicale voiau să-i administreze medicamente psihotrope
• Deținutul era în refuz de hrană

În ziua în care deținutul Cosmin Cristea Rostogolea s-a spânzurat în celula în care se afla singur, după prezența în fața instanței de judecată, acesta a fost vizitat de trei comisii medicale din Penitenciarul Târgu-Jiu. Cel puțin asta a aflat familia îndoliată la o lună după decesul bărbatului de 40 de ani. Comisiile l-au vizitat pe 26 iunie 2019 pe deținut la orele 6.30, apoi la 10.36 și la 11.45. Toți voiau să-i administreze lui Rostogolea un tratament psihotrop. Comisiile au mai trecut pe la deținut aflat în refuz de hrană și cu o zi în urmă, seara, la ora 20.00, dar și pe 24 iunie când acesta a fost adus de la Penitenciarul-spital Mioveni, la ora 20.30. De fiecare dată, deținutul a refuzat tratamentul care i-ar fi afectat mintea, după ce a cerut prospectul medicamentului pe care aceste comisii voiau să i-l administreze.

Dosarul morții deținutului Cosmin Cristea Rostogolea se complică, explică familia decedatului, după ce părinții acestuia au intrat în posesia unor documente eliberate de Penitenciarul Târgu-Jiu, la o lună după dosarul penal de moarte suspectă deschis în cauză.Mama deținutului a aflat abia acum că fiul său a fost adus de la Mioveni tot în refuz de hrană, asta pe 24 iunie, dar și că în aceeași zi în următoarele două, în special în ziua morții, 26 iunie, comisii medicale ale penitenciarului au încercat să-i administreze lui Rostogolea un tratament psihotrop, pe care acesta l-a refuzat.
Totul culminând, pe 26 iunie cu spânzurarea acestuia în camera de detenție în care se afla singur, deși fiind în refuz de hrană ar fi trebuit să fie cazat în infirmierie, sub supraveghere. Un alt element care stârnește semne de întrebare este cererea făcută de Rostogolea, în ziua morții sale, către conducerea penitenciarului, prin care acesta cerea eliberarea bagajelor din magazia unității de detenție.
Cererea îi este aprobată, fără ca nimeni din penitenciar să își pună semne de întrebare de ce vrea deținutul Rostogolea obiectele personale cu care a intrat în închisoare.
La scurt timp după cerere, acesta nemaiprimind obiectele, este găsit spânzurat în camera de detenție, nici acum nu se știe cu ce.
Familia a fost informată ba că spânzurarea s-a produs cu un șiret, ba că, cu un fir textil, pe care, în mod normal, deținutul nu trebuia să îl aibă asupra sa, mai mult el fiind în refuz de hrană, pentru a nu se mai știe a câta oară. În 2019, luna mai, Rostogolea a ieșit din refuz de hrană pe motiv că nu vrea să moară, ca în iunie să se sinucidă, lucru care este inexplicabil.

Anchetă cerută la Parchetul General
Familia a făcut plângere la Parchetul General solicitând anchetarea cazului, pe motiv că deținutul Rostogolea a fost fie determinat să se omoare, fie chiar să fi fost omorât.
Familia susține că loviturile de pe corpul decedatului ar fi inexplicabile, acesta având vânătăi pe partea dreaptă a corpului, în zona capului, cu ureche, gât și maxilar, dar și lovituri pe partea stângă. Acesta a fost diagnosticat de spitalul penitenciar din Mioveni cu boală anxioasă nespecificată.

IPJ Gorj anunță că cercetarea este în curs!
O anchetă penală desfășurată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, cu sprijinul poliției, este în curs, anunță familia atât Penitenciarul Târgu-Jiu, cât și procuratura și IPJ Gorj. Dosarul penal are nr.2603/P/2019.
A.STOICA

Ce sunt medicamentele psihotrope!
Potrivit site-ului ww.reginamaria.ro, a spitalului privat cu același nume din capitală, un medicament psihotrop este orice medicament capabil să afecteze mintea, emoțiile și comportamentul. Anumite medicamente psihotrope sunt legale (ex. litiu, prescris pentru tulburarea bipolară), altele sunt ilegale sau ilicite, precum: marijuana, cocaina, amfetamina, etc. Unele medicamente afectează creierul de fiecare dată când sunt folosite, în timp ce altele afectează funcțiile cerebrale numai dacă sunt consumate în cantități mari sau continuu. Există și situații în care medicamentele psihotrope creează o dependență psihică, adică persoana care le consumă simte nevoia de a le folosi în mod repetat, susțin experții americani în ,,Agenda Medicală Merck. Medicul casei”, cea mai consultată agendă de informații medicale. Medicamentele psihotrope se administrează numai pe bază pe rețetă, eliberată de medicul psihiatru. Asta pentru că majoritatea dintre ele creează dependență și au efecte adverse, conducând la probleme serioase de comportament. Pentru rezultate terapeutice îmbunătățite se recomandă combinarea medicației psihotrope cu psihoterapie, întrucât aceasta din urmă ajută la identificarea și rezolvarea stărilor care conduc la anxietate.De obicei, problemele determinate de consumul de medicamente psihotrope sunt suspectate de medici în momentul în care pacienții prezintă modificări ale stării de dispoziție sau ale comportamentului. În aceste situații, medicii adresează pacienților întrebări specifice despre posibilele consecințe ale consumului prelungit de medicamente. În unele cazuri, pentru confirmarea suspiciunii că o persoană ia medicamente psihotrope, se recomandă inclusiv realizarea unor analize de sânge și de urină.



Cititi tot articolul