Demiterea lui Rotaru de la DPP – ilegală!

https://gorjeanul.ro/


Fostul șef al Direcției Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Marian Rotaru, este pe cale să revină în funcție, după ce decizia sa de demitere de către Consiliul Local a fost declarată ilegală. Decizia a fost luată săptămâna trecută de către Curtea de Apel Craiova și este una definitivă. Prin decizia respectivă instanța a menținut verdictul dat în primăvară la Tribunalul Gorj, întreg procesul fiind declanșat de fostul prefect Ciprian Florescu.
La sfârșitul anului trecut, în luna noiembrie, Consiliul Local s-a întrunit pentru a-l demite pe Rotaru după ce în presă izbucnise scandalul „Pedichiura”. La vremea respectivă primarul Marcel Romanescu nu luase o hotărâre în privința lui Rotaru, dar liberalul Eduard Berca a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu pentru demiterea fostului șef al DPP. Până la urmă, 11 consilieri locali au votat pentru destituire, 6 au fost împotrivă, iar trei voturi au fost nule.
Votul s-a dat în condiții destul de tensionate, secretarul municipalității, Grigore Jianu, atrăgând atenția că nu intră în atribuțiile consilierilor să demită un director. Jianu chiar menționa că nu va contrasemna hotărârea de Consiliu Local și că va sesiza Instituția Prefectului Județului Gorj, lucru pe care l-a și făcut. Ulterior, Rotaru a fost demis și de Romanescu, dar hotărârea votată de consilierii locali și-a urmat parcursul, prefectul Ciprian Florescu dispunând contestarea ei în instanță. Așa s-a ajuns la procesul care acum este la final și în care, prin sentință definitivă, judecătorii i-au dat dreptate secretarului Grigore Jianu.
„Deși, cu ocazia dezbaterilor au fost supuse atenției consilierilor punctul de vedere al secretarului, cât și punctul de vedere al compartimentului de specialitate al primarului prin care se precizează că adoptarea proiectului este ilegală întrucât competența privind destituirea domnului Rotaru Marian din funcția de director executiv al Direcției Publice de Patrimoniu Târgu-Jiu este a primarului și nu a consiliului local, totuși s-a trecut la procedura de vot secret și s-a constatat că hotărârea a fost adoptată cu un număr de 11 voturi „pentru’’ 6 voturi „împotrivă,, și 3 „abțineri’’ din cei 20 consilieri locali prezenți din totalul de 21 în funcție. Mai mult, și din documentele comunicate, respectiv Dispoziția nr. 2341 din 16.08.2016 și Regulamentul de organizare și funcționare al Direcției Publice de Patrimoniu Târgu Jiu – Anexă la HCL nr. 213/30.05.2018, reiese că numirea și eliberarea din funcție a directorului executiv al Direcției Publice de Patrimoniu Târgu Jiu se face de către primar”, se arată în motivarea instanței de fond în luarea deciziei care îi este acum favorabilă lui Rotaru.
Mai mult, în hotărârea adoptată ilegal de consilieri, misiunea de demitere a lui Rotaru nu a fost pusă în sarcina lui Marcel Romanescu, deși primarul avea atribuții legale în acest sens. Consilierii au considerat că de acest lucru trebuie să se ocupe Direcția Juridică și Administrație Publică, Direcția Publică de Patrimoniu, Aparatul Permanent al Consiliului Local și Aparatul de specialitate al primarului. Nu însă și primarul! Ca urmare, judecătorilor le-a fost destul de ușor să dispună că hotărârea consilierilor locali este ilegală. „Interpretând toate aceste dispoziții, rezultă într-adevăr că pârâta nu a avut atribuții în ce privește numirea intimatului în funcția publică de Director Executiv al Direcției Publice de Patrimoniu Târgu-Jiu, astfel că aceasta nu deținea asemenea prerogative nici în ce privește destituirea sa, acestea aparținând exclusiv Primarului Municipiului Târgu-Jiu. Rezultă așadar nelegalitatea evidentă a HCL ce face obiectul litigiului.(…)Astfel , prezenta acțiune va fi admisă, așa cum a fost formulată, iar respectiva HCL va fi anulată, ca nelegal adoptată”, au decis judecătorii.
Marian Rotaru mai are însă de luptat în instanță pentru a putea reveni eventual în funcția din care a fost îndepărtat. El a contestat și decizia pe care ulterior hotărârii ilegale de Consiliu Local a emis-o primarul Marcel Romanescu și prin care a fost îndepărtat din funcție.
Procesul lui Rotaru cu Romanescu este încă la început pe rolul instanțelor din Gorj, mâine fiind programat un nou termen în acest dosar. Până acum alte două șefe din Primărie, Narcisa Cristea și Ermina Pasăre, au avut și ele câștig de cauză în procesele pe care le-au intentat după ce activitatea pe anul trecut le-a fost evaluată de primar ca „nesatisfăcătoare”. Dacă nu ar fi contestat, acestea și-ar fi pierdut funcțiile de conducere. Deocamdată, ca și în cazul lui Rotaru, și în cazul lor lucrurile merg înspre direcția anulării deciziilor în baza cărora s-a încercat îndepărtarea acestora din funcțiile de conducere, până la pronunțarea unor verdicte finale, care să clarifice lucrurile definitiv, mai fiind nevoie de un răgaz de câteva luni.
Gelu IONESCU



Cititi tot articolul