Cum reconfigurează Comandamentul NATO de la Sibiu mediul de afaceri


Steluța Mădălina Neacșu, Doctor în Informații și Securitate Națională, și Victor Aileni, coordonatorul departamentului de analiză și planificare strategică al firmei MabeInvest LLC SUA/România, ne provoacă să înțelegem care sunt oportunitățile pentru mediul de afaceri din România aflate în vecinătatea urbană a Comandamentului NATO și a celorlalte baze militare româno-americane.

Ce rol strategic joacă România în contextul înființării la Sibiu a Comandamentului NATO?
V.A.: România a devenit punct crucial pe harta NATO, începând cu 1 martie 2019, când primul și singurul Comandament NATO de trei stele din estul Europei a fost desemnat să opereze în Sibiu. În acest context, vor fi relocați în Sibiu ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO împreună cu familiile lor, ceea ce implică o reconfigurare nu doar a comunității urbane sibiene, dar și a celorlalte vecinătăți urbane din proximitatea Comandamentului NATO.

Care sunt oportu-nitățile pentru mediul de afaceri din România?
M.N.: În acest context, mediul de afaceri din vecinătatea urbană a Comandamentului NATO și a celorlalte baze militare româno-americane vor intra pe o piață comercială nouă prin certificarea furnizorilor de produse și servicii ca agenți economici NATO la iniţiativele, proiectele sau programele internaţionale organizate de MApN și structurile militare NATO.

Care sunt avantajele învecinării cu bazele militare NATO?
M.N.: Avantajele co-munităților urbane, po-ziționate geografic în vecinătățile urbane militare NATO, le conferă nu doar stabilitate, securitate și reziliență urbană, dar și noi oportunități de afaceri și, totodată, locuri de muncă în relația cu bazele militare din proximitatea urbană.
De reținut că și celelalte orașe au aceleași șanse, având în vedere că orice agent economic de pe teritoriul României poate participa la licitațiile publice organizate de MApN sau structurile NATO în baza Certificatului NCAGE NATO.

Ce ne puteți spune despre seminarul promovat de dumneavoastră în cultura de afaceri americană?
V.A.: Seminarul intitulat ,,Cultura de afaceri militară americană. Oportunități de afaceri pentru firmele românești cu bazele militare americane, în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN” oferă cadrul necesar pentru informarea agenților economici în noua cultură de afaceri militară americană, oportunitate prin care firmele locale pot lua la cunoștință procedura de obținere a Codului NATO de agent comercial (NCAGE).

Cum ați ajuns să furnizați consultanță în cultura de afaceri americană?
V.A.: În perioada 2006-2009, în parteneriat cu camere de comerț și primării, am organizat un set de seminarii publice pentru firmele private românești (Mamaia, Constanța, București, Sibiu, Vâlcea, Cluj etc.) în vederea familiarizării mediului de afaceri românesc cu procedurile de licitație pentru baza militară de la Kogălniceanu, deschisă operațional în 2007.
De asemenea, am furnizat consultanță strategică pentru consorțiul format din KBR/US și Danya Cebus/Israel, câștigătorii licitației pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.

Care este structura seminarului și tematicile generice abordate?
M.N.: În cadrul tematicii generice vor fi abordate teme privind cultura de afaceri militară americană, condițiile de contractare a serviciilor și a bunurilor de către armata SUA, prezentarea unor studii de caz privind licitațiile lansate până în relația cu structurile militare NATO, etapele pentru obținerea certificatului NCAGE NATO, elemente introductive de NATO URBAN etc.

Cum definiți noul concept de NATO URBAN?
M.N.: Orașele devin din ce în ce mai mult țintele atacurilor militare, politice, teroriste și ale Războiului Hibrid, ceea ce crește probabilitatea conflictelor militare în mediul urban. Nu este vorba de ,,dacă”, ci mai degrabă ,,când” NATO va fi implicat în operațiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate și de război urban. Având în vedere complexitatea noilor operațiuni militare urbane, se recomandă definirea unui set nou de concepte, doctrine specifice și, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO URBAN, toate devenind noi instrumente și măsuri militare de contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității și rezilienței urbane contemporane.
Interviu preluat din Transilvaniabusiness.ro

Victor Aileni, ex-senator al României în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiză și planificare strategică al firmei MabeInvest LLC SUA/România. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militară de la Kogâlniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.
Steluța Mădălina Neacșu este Doctor în Informații și Securitate Națională și oferă expertiză în securitate și reziliență urbană, politici și strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiză de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ etc.



Cititi tot articolul