Cultivatorii de tomate luați la verificări de către Direcția pentru Agricultură



Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Gorj
derulează au plecat pe teren pentru a verifica cultivatorii de tomate înscrişi
în programul de subvenţii. Petra Ochişor, directorul Direcţiei pentru
Agricultură Gorj, a declarat că au fost realizate deja două verificări. Se
urmăreşte starea de vegetaţie la beneficiarii din Târgu Jiu şi la Stăneşti.
Alţi 14 cultivatori de tomate vor fi controlaţi până pe 10 mai de către angajaţii
Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

”În această perioadă consilierii din cadrul
Direcției pentru Agricultură Gorj efectuează verificările privind rodirea la
cultura de tomate, la beneficiarii care sunt înscriși în programul de susținere
a acestei culturi. Au fost efectuate două verificări la doi beneficiari ăn
Tg-Jiu și în Stănești, urmând ca până la sfârșitul perioadei de 10 mai să se
verifice și la ceilalți 11 beneficiari, situația și starea de vegetație a
acestor culturi”, a declarat Petra Ochișor.

Statul acordă o subvenţie de 3.000 de euro
pentru fermierii care cultivă şi valorifică 2 tone de tomate în spaţii
protejate pe o suprafaţă minimă.

De altfel de mai mulţi ani, fermierii români
care cultivă roşii în spaţii protejate (sere, solarii,) pot beneficia de un
ajutor de minimis – ajutor acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată
pe durata a trei exerciții financiare, exercițiul financiar în cauză și două
exerciții financiare precedente, nu depășește echivalentul în lei al sumei de
15.000 euro.

Ministerul Agriculturii vrea să prelungească,
prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care producătorii de roşii în
spaţii protejate care doresc să beneficieze de ajutorul de minimis de până la
15.000 de euro pot să valorifice produsele.

Fermierii care cultivă tomate în spaţii
protejate şi care au aplicat pentru a beneficia de ajutorul de minimis de cel
mult 15.000 de euro ce se acordă anul acesta îşi vor putea valorifica produsele
şi în perioada 1-15 iunie, se arată într-un proiect de HG aflat în dezbatere
publică. Potriivit legislaţiei în vigoare, perioada de valorificarea a
producției prevăzute se face în perioadele ianuarie-mai inclusiv și/sau
noiembrie – 20 decembrie inclusiv.

„În primăvara anului 2019, pe fondul unei
nebulozități accentuate în perioada înfloririi și a temperaturilor scăzute
înregistrate până în apropierea datei de 1 aprilie, necorelate cu factorii de
creștere și dezvoltare, a avut loc o decalare a perioadei de vegetație și
întârzierea tuturor celorlalte fenofaze. Astfel, înflorirea și legarea
întârziată au determinat fructificarea și coacerea tardivă a fructelor”,
se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Potrivit documentului citat, în urma
analizelor efectuate în piețe a reieșit faptul că nu toți fermierii înscriși în
prima fază a programului de susţinere a producţiei de tomate au reușit să
valorifice tomatele la piață. Or, dacă nu demonstrează că şi-au valorificat
marfa în perioada stabilită de lege, aceştia nu pot fi declaraţi eligibili şi
nu pot încasa fondurile.

Articolul Cultivatorii de tomate luați la verificări de către Direcția pentru Agricultură apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul