Devenind o opțiune extrem de populară a persoanelor fizice care au nevoie rapidă de o sumă de bani, creditele până la salariu și extinderea lor ca produs financiar al multiplelor instituții financiare nebancare sunt considerate elemente care afectează atât cetățenii, cât și economia țării.
Aportul creditului până la salariu nu poate, sub nicio formă, să fie anulat total, căci reprezintă un instrument la îndemâna consumatorilor care nu au acces la alte tipuri de produse financiare. Avantajele includ gradul de eligibilitate, documentația redusă și livrarea rapidă a sumei solicitate, dar un credit de acest tip aduce și dezavantajul unor riscuri mari în caz de întârziere, neplată, rambursare în avans etc. Astfel, se estimează că volumul de credit va fi afectat în viitor, prin reducerea și scumpirea acestuia, mai precis la o stabilitate mai mică a industriei financiare, ce va impacta în mod direct economia reală, prin reducerea creșterii economice, șomaj și inflație.
Factorii care au determinat creșterea pieței de creditare
Contextul crizei economice, acum mai bine de un deceniu, a pus bazele creșterii volumului de credite nebancare, respectiv apariția numeroaselor instituții financiare nebancare, ce oferă o soluție convenabilă și rapidă de a face rost de bani.
Publicul țintă include mai multe segmente de populație, începând cu persoanele care nu mai reușeau să țină pasul cu plata chiriilor și facturilor, continuând cu cei care își doresc să își achiziționeze anumite produse și articole electrocasnice și până la cei care s-au regăsit în situații critice, cum sunt urgențele medicale sau plata altor datorii.
Avantajele și dezavantajele creditelor până la salariu
Există suficiente momente critice, în care este nevoie de bani urgent, iar acest tip de credit a luat ființă întocmai pentru aceste situații: clientul are nevoie rapid de o sumă modică, instituțiile nebancare acordă relativ ușor și rapid finanțarea, fără multe verificări și necesitatea prezentării actelor- o soluție simplă și rapidă.
Principalul dezavantaj al creditelor până la salariu constă în faptul că reprezintă o datorie, care îl va îngreuna psihic și financiar pe solicitant, mai ales în cazul celor care se descurcă foarte greu. Adresându-se omului obișnuit, care de multe ori nu se informează cu privire la gradul de îndatorare, dobândă și penalizări, care pot fi usturătoare, pe termen lung, acest tip de produs financiar poate să impacteze mai mult negativ viețile solicitanților, comparativ cu ajutorul oferit în momentul acordării banilor solicitați.
O chestiune de interes general – cum vor fi volumele de credite afectate pe viitor?
În luna decembrie 2018, Parlamentul a adoptat legea plafonării dobânzii creditelor, incluzând și creditele de consum, diferențiindu-le pe cele cu valori mici de cele cu valori mari. Astfel, a fost stabilit ca dobânda anuală efectivă maximă pentru credite de consum cu valoare mare să nu treacă de 18%, iar gradul de îndatorare este de 40% din venitul net al consumatorului. Chiar dacă deciziile sunt recente și mai durează până ce vor fi puse în aplicare, cel mai mare impact îl vor avea asupra IFN-urilor, reducându-se numărul consumatorilor care pot accesa aceste credite, precum și valorile sumelor acordate.
Echipa MrFinance a realizat un studiu despre costurile reale ale creditelor rapide și Legea Plafonarii la Credite, studiu care are în vedere aspecte importante și informații care vin în intampinarea consumatorilor de astfel de servicii.
Îndemnul nostru este ca întotdeauna să te informezi!
Creditele până la salariu au reprezentat o variantă comodă și rapidă pentru persoanele care au nevoie urgentă de bani, și au preferat să returneze o sumă mai mare, dar să fie siguri că își achită datoriile și își permit să soluționeze diverse probleme.
Așadar, creditul online urgent reprezintă o variantă accesibilă, pentru situații urgente, la îndemână, iar dacă este accesat prin intermediul unei instituții financiare nebancare de încredere, rambursarea va decurge fără riscuri pentru consumator.
Informarea corectă, din surse sigure, și îndrumarea potrivită fac ca accesarea unui credit online urgent să fie o decizie asumată, fără riscuri.
Va rugam sa mentionati sursa mrfinance.ro cu acest infografic.