Consiliul Concurenței, analiză la Târgu-Jiu: Un loc de parcare la trei mașini

https://gorjeanul.ro/


Autoritățile administrației publice locale nu au o abordare unitară în ceea ce privește înființarea și administrarea parcărilor publice, astfel încât să crească eficiența gestionării acestora și să reducă dezechilibrele dintre numărul autoturismelor și numărul locurilor de parcare. Este una dintre concluziile Consiliului Concurenței, în urma derulării unei analize pe piața serviciilor de parcare publică cu plată la nivelul mai multor municipii reședință de județ.
La nivelul municipiilor reședință de județ analizate, în cinci cazuri (Iași, Sibiu, Constanța, Drobeta-Turnu Severin și Târgu-Jiu) sunt peste trei autoturisme înmatriculate pe un loc amenajat pentru parcare.
Cea mai dificilă situație se regăsește la Iași, cu peste 11 autoturisme înmatriculate pe un loc amenajat pentru parcare. Cel mai bine se situează municipiile Timișoara, Brașov și Pitești, unde există un loc amenajat pentru parcare pentru mai puțin de două autoturisme înmatriculate.
Mai mult, taxarea utilizării parcărilor cu plată se face doar în intervalul orar 8.00 – 16.00 în municipiile Iași și Drobeta Turnu-Severin și în intervalul orar 7.00 – 18.00 în municipiile Oradea și Târgu-Jiu, de luni până vineri, în afara acestor programe de taxare, acestea putând fi exploatate în regim liber.
Așadar, în afara unor programe de taxare reglementate la nivel local, locurile amenajate pentru parcare, indiferent de natura acestora, respectiv publice cu plată ori de reședință, pot fi exploatate în regim liber, fiind la dispoziția beneficiarilor acestor servicii. Această soluție de reglementare poate constitui o modalitate de optimizare a utilizării locurilor amenajate pentru parcare existente, mai arată Consiliul Concurenței.
Autoritățile administrației publice municipale înființează, organizează, coordonează, reglementează serviciile publice de parcare, stabilirea amplasamentelor făcându-se împreună cu Poliția Rutieră.
I.I.



Cititi tot articolul