Condamnare anulată pentru medicii din „Mafia Permiselor”


Faimoasa anchetă de acum câțiva ani, în cursul căreia medici cunoscuți din oraș au fost încătușați pentru un timp și apoi acuzați că ar fi pus parafa pe acte medicale fără să îi vadă pe solicitanții de adeverințe folosite la școlile de șoferi sau la angajări, continuă să bată pasul pe loc. Curtea de Apel Craiova a decis, ieri, să anuleze sentința prin care, de exemplu, Dana Vodislav, primea o condamnare de 5 ani cu executare în acest dosar.
Instanța din Bănie a fost de părere că judecata trebuie reluată la Târgu-Jiu și, ca urmare, a anulat verdictul pronunțat în urmă cu doi ani și ceva. „Admite apelurile formulate de parchet şi de inculpaţii LEHNER RODICA, SILIAN VASILE, BĂLTĂREŢU DINICĂ VIRGIL VASILE, VODISLAV DANA MARIA, BĂLTĂREŢU DINICĂ ELENA împotriva sentinţei penale nr. 206 din 21 decembrie 2016, pronunţată de Tribunalul Gorj – Secţia penală, în dosarul nr. 9014/95/2014. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanţe, respectiv Tribunalul Gorj. Menţine toate actele şi măsurile îndeplinite până la data de 29 noeimbrie2016. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, inclusiv onorariile avocaţilor din oficiu pentru fiecare inculpat. Definitivă”, se arată în verdictul dispus de Curtea de Apel Craiova.
Elena Dinică Băltărețu, Vasile Virgil Dinică Băltărețu și Rodica Lehner aveau condamnări de câte 3 ani cu suspendare în acest dosar, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de câte 5 ani pentru fiecare dintre aceștia. Vasile Silian a primit și el la Târgu-Jiu o condamnare de 1 an cu suspendare pentru 3 ani, de la fiecare inculpat în parte instanța gorjeană dispunând și restituirea sau confiscarea unor sume de bani. E vorba despre sume care nu sunt deloc mici și despre care se va mai vorbi din nou de acum încolo, mai ales că, în cazul medicului Dana Vodislav, inspectorii de integritate au cerut și confiscarea unei părți din avere, procesul pe acest subiect nefiind nici el încheiat, deși judecata durează, de asemenea, de ani de zile. Decizia instanței de a menține toate actele și măsurile îndeplinite în dosar până la 29 noiembrie 2016 va permite totuși Tribunalului Gorj ca la toamnă, cel mai probabil, să poată pronunța o sentință în acest caz. Verdictul nu va fi definitiv nici de această dată, iar asta face ca procesul să continue apoi tot la Curtea de Apel Craiova, unde e posibil să mai dureze vreo câțiva ani, la fel ca și acum. Până la pronunțarea unei sentințe definitive mai este cale lungă în noul context, iar despre implicarea medicilor în „Mafia Permiselor” nu își va mai aminti probabil nimeni. Oricum de dosarul respectiv s-a cam ales praful pentru că dintre toți cei vizați de ancheta inițială doar câțiva instructori auto din oraș s-au ales cu pedepse cu suspendare. Agenții examinatori acuzați la începutul cercetărilor de implicarea în „mafia” respectivă nici măcar nu au mai fost trimiși în judecată, iar acum medicii care eliberau adeverințe contra unor sume de bani au și ei toate motivele să stea liniștiți cel puțin pentru următorii ani.
Gelu Ionescu



Cititi tot articolul