Un angajat al Complexului Energetic Oltenia invită parlamentarii în cariere, pentru a vedea condițiile grele de muncă în care sunt nevoiți să lucreze minerii. Ploile din ultimele zile au făcut ca drumurile și căile de acces din cariere să fie aproape impracticabile. Minerii cer din nou să iasă mai devreme la pensie.
Oamenii au încercat cu greu să-și facă drum prin nămol pentru a ajunge la utilaje la care lucrează. „Invităm parlamentarii să vină până aici, apoi vor vota pentru scăderea vârstei de pensionare chiar la 50 de ani. Doar mergând pe jos până aici vor fi ca și leșinați”, a spus salariatul CE Oltenia, completând: „Să muncești în noroaie ud până la piele este boală curată”. „Munca este infernală în aceste situații, iar parlamentarii pasează legile pensionării dintr-o cameră în alta, în final neaprobând nici o variantă! Motivul principal este lipsa banilor, dar acest lucru se poate rezolva prin eradicarea evaziunii fiscale ce are un caracter aproape generalizat. Trebuie să fim atenți la următoarele alegeri”, a spus un alt salariat.
Proiect respins
Proiectul deputatului PNL Dan Vîlceanu, pentru încadrarea locurilor de muncă din Complexul Energetic Oltenia în condiții speciale, ceea ce ar duce implicit la reducerea vârstei de pensionare, a ajuns marți în comisia de raport de la Senat, la peste două luni de la înregistrare. „Ieri (marți – n.red), când minerii încercau să-și facă drum prin nămol, spre utilajele miniere, în comisia din Senat, PSD-ALDE a votat împotriva încadrării locurilor de muncă de la CEO în condiții speciale”, a anunțat deputatul Dan Vîlceanu.
Proiectul a fost depus după greva minerilor de la începutul anului. „Majoritatea PSD-ALDE a votat împotrivă, astfel că proiectul va ajunge în plenul Senatului cu raport de respingere. PSD-ALDE va vota împotriva minerilor și energeticienilor și în plen, sunt sigur de acest lucru, însă camera decizională este Camera Deputaților”, a spus Vîlceanu.
În parlament mai există și o inițiativă a parlamentarilor PSD Gorj, pentru reducerea vârstei de pensionare în minerit. Aceasta a primit raport de admitere în Comisia pentru Muncă din Senat, propunerea referindu-se la acordarea unui spor de patru luni la fiecare an lucrat în condiții deosebite. Mai exact, minerii ar putea ieși la pensie la vârsta de 55 de ani.
I.I.